Επικαιρότητα

EuroWorking Group: Σήμερα 1/7 το πρώτο επίσημο crash test για τις επιπτώσεις από τις παροχές Τσίπρα

EuroWorking Group: Σήμερα 1/7 το πρώτο επίσημο crash test για τις επιπτώσεις από τις παροχές Τσίπρα
Θα είναι το πρώτο επίσημο κρας τεστ της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές
Θα το πιει τελικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης το πικρό ποτήρι των συστάσεων από τους θεσμούς, αφού στο σημερινό 1η Ιουλίου 2019 άτυπο EuroWorking Group (EWG) πρόκειται να συζητηθεί η έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε στις 5 Ιουνίου 2019 στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρά τον αρχικό προβληματισμό που υπήρξε στους κόλπους των Ευρωπαίων εταίρων μήπως αναβληθεί η συζήτηση των συμπερασμάτων της έκθεσης λόγω της εκλογικής διαδικασίας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισαν ότι η χώρα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από το πλαίσιο της υποχρέωσης για το ευρωπαϊκό εξάμηνο.
Ετσι, από τη στιγμή που η έκθεση των θεσμών θα είναι κεντρικό θέμα στο EWG ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν μπορούσε να μην ταξιδέψει μέχρι τη Βαρσοβία, μολονότι δεν θα είναι το πολιτικό πρόσωπο που θα εκπροσωπεί εφεξής την Ελλάδα στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης.
Θα είναι το πρώτο επίσημο κρας τεστ της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, οι οποίοι με την απόφασή τους και μόνο να φέρουν το θέμα για συζήτηση σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο για την Ελλάδα θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας έχει ελάχιστη σημασία και ότι οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις είναι δεδομένες και δεν παραγράφονται.
Κατά τις πληροφορίες, στο σημερινό EWG η σκληρή ομάδα των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών του Βορρά θα εμφανιστεί απολύτως βέβαιη ότι οι παροχές Τσίπρα και οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων δημιουργούν σοβαρές αρρυθμίες στον φετινό προϋπολογισμό και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξουν προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα στην οικονομία.
Βούτυρο στο ψωμί τους θα είναι οι καυτές παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η απόκλιση ή αλλιώς το κενό από τα πρόωρα θετικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στην οικονομία τον Μάιο έχει υπολογιστεί από 4,4 έως 5,5 δισ. ευρώ τη διετία 2019-2020 και για τον λόγο αυτό στον προϋπολογισμό του 2020 θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Η ίδια γνωστή - άγνωστη ομάδα, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του EWG, δεν θα διστάσουν να υπενθυμίσουν στον εκπρόσωπο της ελληνικής αποστολής ότι σε περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα δεν ανέλθει φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ, στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι εταίροι δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ύψους 644,4 εκατ. ευρώ.
Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι εταίροι να δυναμιτίσουν την όλη προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, που έλαβε η Αθήνα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση που θα αναδείξει η κάλπη της 7ης Ιουλίου έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της και θα πρέπει από την επόμενη κιόλας μέρα να πέσει κατευθείαν στα βαθιά.
Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά, όμως εξίσου μεγάλη είναι και η παρακαταθήκη των θετικών μέτρων που παραλαμβάνει στην οικονομία και τη φορολογική πολιτική.
Μόνο το καλό momentum για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων από τις διεθνείς αγορές, το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των 23 δισ. ευρώ, η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, όπως προαναφέρθηκε, που θα μειώσει τις δαπάνες για τους τόκους και φυσικά η υψηλότερη, σε σχέση με την ευρωζώνη, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (ο πήχης για το 2019 έχει τοποθετηθεί 2,3%) είναι για την επόμενη κυβέρνηση ένα πολύ σημαντικό «κεφάλαιο».
Στο κομμάτι με τα θετικά μέτρα στη φορολογία ξεχωρίζουν οι ανάσες που δόθηκαν στα νοικοκυριά με τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η εστίαση, από το 24% στο 13% ή στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο όπου ο συντελεστής του ίδιου φόρου υποχώρησε στο 6% από 13%, ο προοδευτικά ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός και η διάταξη-έκπληξη για τη μη εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος που είχε επιβάλει το ΔΝΤ.
Ακόμη και η επιστροφή της μισής 13ης σύνταξης είναι από τα μέτρα που έκαναν τη διαφορά μέσα στο 2019 και σηματοδότησαν την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους διαφωνούν με την ελληνική πρωτοβουλία για το αφορολόγητο και προσανατολίζονται να βάλουν τη μείωση ξανά στο τραπέζι της συζήτησης το φθινόπωρο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την 4η μεταμνημνονιακή αξιολόγηση που θα ξεκινήσει και θα περιλαμβάνει αρκετές «καυτές πατάτες».
Ο φάκελος με τις εκκρεμείς δεσμεύσεις– μεταρρυθμίσεις είναι μεγάλος και ογκώδης.
Μέσα σε αυτόν βρίσκονται τουλάχιστον 23 προαπαιτούμενα όπως περιγράφονται αναλυτικά στην έκθεση των θεσμών και τα περισσότερα από αυτά έρχονται σαν «ουρές» από τη δεύτερη αξιολόγηση.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εκκαθάριση του στοκ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, η πλήρης άρση των capital controls, το Κτηματολόγιο, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης