Φυσικό Αέριο

Στην κορυφή εισαγωγής LNG από τις ΗΠΑ, η αγορά της Ασίας - Ανοδικές τάσεις και στην Ευρώπη

Στην κορυφή εισαγωγής LNG από τις ΗΠΑ, η αγορά της Ασίας - Ανοδικές τάσεις και στην Ευρώπη
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ισπανία έλαβε το μεγαλύτερο φορτίο (24), το οποίο της έδωσε την όγδοη θέση
Στην 20η θέση στον κατάλογο των εισαγωγέων LNG με μερίδιο εξαγωγών στο επίπεδο 1,1% βρίσκεται η Πολωνία, σύμφωνα με biznesalert.com
Μάλιστα, η αγορά της Ασίας εισάγει τις περισσότερες ποσόστητες LNG από τις ΗΠΑ, με τις χώρες της Ευρώπης να κινούνται σε ανάλογη κατεύθυνση.
Ειδικότερα, κατά την περίοδο από το Φεβρουάριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2019, η Πολωνία εισήγαγε περίπου. 665 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι εξαγωγές LNG από τις ΗΠΑ ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια τον Φεβρουάριο του 2016. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αποκάλυψε στην έκθεση ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2019 οι Αμερικανοί είχαν στείλει 747 φορτία σε 36 διαφορετικές χώρες. Ο συνολικός όγκος από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2019 ανερχόταν σε 69,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι επί τόπου παραδόσεις αντιπροσωπεύουν το 17,6% του συνολικού όγκου των εξαγωγών.
Ο ηγέτης είναι η Νότια Κορέα. Η χώρα έχει ήδη λάβει 133 φορτία και το μερίδιό της στις εισαγωγές ΥΦΑ από τις ΗΠΑ είναι 18,6%, με όγκο 12,9 δισ. Κυβικά μέτρα. Το Μεξικό είναι δεύτερο και τρίτη η Ιαπωνία.
Η Κίνα με την οποία οι ΗΠΑ έχουν εμπορικές διαμάχες τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Η Κίνα έλαβε 65 παραδόσεις με όγκο που φθάνει τα 6,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και το μερίδιο των εξαγωγών στην περίοδο των τριών ετών είναι 9%.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ισπανία έλαβε το μεγαλύτερο φορτίο (24), το οποίο της έδωσε την όγδοη θέση.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπροστά στην Πολωνία είναι η Τουρκία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες. Το μερίδιο της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας αντιπροσωπεύει το 19,4% των εξαγωγών. Οι εισαγωγές ΥΦΑ στην Ευρώπη φέτος, ωστόσο, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Μόνο τον Απρίλιο η Πολωνία κυριάρχησε στην εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ. Οι πρώτοι δύο από τους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς για το μήνα αυτό είναι η Γαλλία (484 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) και η Ολλανδία 368 εκατομμύρια κυβικά μέτρα). Από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2019, ωστόσο, το μεγαλύτερο φορτίο απεστάλη στην Ασία και τον Ειρηνικό - 39,4%.
Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία επενδύει στην επέκταση του πρώτου της τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG, κατασκευάζοντας μια τρίτη δεξαμενή αποθήκευσης LNG, δημιουργώντας επιπρόσθετες εγκαταστάσεις επεξεργασίας LNG αλλά και κατασκευάζοντας σιδηροδρομική γραμμή η οποία συνδέει τον τερματικό σταθμό που βρίσκεται κοντά στην Βαλτική με την ενδοχώρα της Πολωνίας. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, μόλις τεθούν σε πλήρη λειτουργία ο τερματικός σταθμός εισαγωγής της Πολωνίας καθώς και το FSRU υπολογίζεται ότι οι εισαγωγές LNG της χώρας θα αγγίξουν ετησίως τα 15,5 δις κ.μ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης