Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αύξηση τιμολογίων και στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΗ «εισηγείται» στην επόμενη κυβέρνηση ο Μ. Παναγιωτάκης

Αύξηση τιμολογίων και στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΗ «εισηγείται» στην επόμενη κυβέρνηση ο Μ. Παναγιωτάκης

Σύμφωνα με τον νυν πρόεδρο της επιχείρησης, αυτή μπορεί να ανακάμψει και να καταστεί κερδοφόρος, με μικρές και απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης

Σε ρόλο επικεφαλής βρετανικής κρατικής υπηρεσίας που προσαρμόζει το πρόγραμμα του κόμματος που πρόκειται να αναλάβει τη διακυβέρνηση στις ιδιαιτερότητες του τομέα του, μπήκε χθες (27/6) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας.
Ο κ. Παναγιωτάκης έδωσε συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χειριστεί τα θέματα της ΔΕΗ η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είτε επιλέξει ως πολιτική της τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ είτε αποφασίσει να προχωρήσει σε περεταίρω ιδιωτικοποίηση.
Δεσμεύτηκε μάλιστα σε συστράτευση όλων αν υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι προς όφελος της ΔΕΗ και εφόσον υπάρχει διάλογος με τους εργαζόμενους.
Αφού υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ δεν καταρρέει και δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο, αλλά και ότι πρόθεσή του δεν είναι να εμπλακεί στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, επέλεξε να μιμηθεί - όπως είπε χαρακτηριστικά - την πρακτική των βρετανικών κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες προσαρμόζουν τα προγράμματα των κομμάτων που προαλείφονται για την κυβέρνηση και τα εξειδικεύουν στον τομέα τους.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε κατ’ αρχήν ότι θα πρέπει όλοι να αποσαφηνίσουν την άποψή τους για το ρόλο της ΔΕΗ σήμερα και στο μέλλον και στη συνέχεια παρουσίασε τη δική του άποψη που είναι ότι θα πρέπει η ΔΕΗ να είναι ελεύθερη να δράσει και να λειτουργήσει ως εταιρεία, με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια.

Κινήσεις ανάλογα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης παρουσίασε τις δυο πιθανές στρατηγικές, δηλαδή τη διατήρηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου στο δημόσιο ή την εκχώρηση της πλειοψηφίας σε ιδιώτες.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγιωτάκη εφόσον η επόμενη κυβέρνηση επιλέξει να διατηρήσει το δημόσιο έλεγχο θα πρέπει αμέσως να επιβάλλει ριζικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, να κατοχυρώσει την εταιρική διακυβέρνηση, να άρει τα εμπόδια στις προσλήψεις, στις αμοιβές, στις προμήθειες και τις αναθέσεις των έργων.
Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.
Για την περίπτωση που επιλεγεί η επόμενη κυβέρνηση επιλέξει την περεταίρω ιδιωτικοποίηση ο κ. Παναγιωτάκης προέκρινε τη λύση του στρατηγικού επενδυτή που θα «μπει» στην εταιρία χωρίς να έχει προηγηθεί πώληση περιουσιακών της στοιχείων.
Μάλιστα χαρακτήρισε «εφιαλτικά τα σχέδια» που βλέπουν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει πρώτα να πωληθούν πακέτα μονάδων παραγωγής ή μόνο της παραγωγής ως δήθεν μέσο για επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, και στη συνέχεια να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής.
Ο κ. Παναγιωτάκης ήταν πολύ συγκεκριμένος για τα οφέλη της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ σημειώνοντας ότι «μόνο από την αναχρηματοδότηση των δανείων της εταιρείας με μικρότερα επιτόκια, όπως μπορεί να το κάνει ένας στρατηγικός επενδυτής – επενδυτικό κεφάλαιο, μπορεί να μειώσει τις χρηματοοικονομικές δαπάνες και να αυξήσει αντίστοιχα την κερδοφορία κατά 80-85 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Αναγκαία η αύξηση των τιμολογίων

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε δυο σημεία της ομιλίας του ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην ανάγκη αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, λέγοντας ότι η επιχείρηση μπορεί να ανακάμψει και να γίνει σημαντικά κερδοφόρα, με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης.
Ενώ αναφερόμενος στις διαφορές των μεριδίων παραγωγής - εμπορίας είπε ότι η μείωση του μεριδίου στην εμπορία θα συνεχιστεί μέσω marketing plan με το οποίο θα προσδιοριστούν τα τμήματα της αγοράς και η θέση της επιχείρησης σ’ αυτά ώστε να διακρατηθούν οι καλύτεροι πελάτες.
«Προϋπόθεση αυτού», όπως είπε, «είναι η αναδιάρθρωση της τιμολογιακής πολιτικής».
Κλείνοντας ο κ. Παναγιωτάκης έστειλε και ένα μήνυμα προς την επόμενη κυβέρνηση σημειώνοντας: «Οι αλλαγές δεν μας φοβίζουν. Μπορεί όλοι να τις αποδεχθούν και να συστρατευθούν. Αρκεί να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι, που θα οδηγούν αποδεδειγμένα στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Και βέβαια διάλογος με τους εργαζομένους. Αυτό είναι το μήνυμα μας προς την πολιτεία. Μήνυμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα δέσμευσής μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης