Αναλύσεις

Κυπριακό και επίσκεψη May στην Τουρκία κυριάρχησαν στη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη στη Λισαβόνα

Κυπριακό και επίσκεψη May στην Τουρκία κυριάρχησαν στη συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη στη Λισαβόνα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Προέδρος της Κύπρου Νίκος  Αναστασιάδης συζήτησαν για τις κοινές θέσεις στις Συνόδους Λισαβόνας και Μάλτας όπως επίσης ζητήματα που σχετίζονται με την επίσκεψη της πρωθυπουργού της Βρετανίας στην Τουρκία
Οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συνόδους της Λισαβόνας και της Μάλτας, κυριάρχησαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, λίγο πριν από την έναρξη της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου στη Λισαβόνα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με την επίσκεψη της πρωθυπουργού της Βρετανίας στην Τουρκία.
Σχετικά με τη συνάντηση της Λισαβόνας, σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, με ειδικότερη έμφαση σε θέματα που άπτονται του Κεφαλαίου Ασφάλειας και Εγγυήσεων, όπως και της τουρκικής απαράδεκτης απαίτησης για την παραχώρηση, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους στην επανενωμένη Κύπρο».
Επιπλέον, αναφέρει ότι "συζήτησαν θέματα που αφορούν την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των επτά μεσογειακών κρατών της ΕΕ και ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου συμπλήρωσε, ότι ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών που σχετίζονται άμεσα με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ, τα οποία επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια την ΕΕ καθώς επίσης όλα τα κράτη μέλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εν εκτάσει στην απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αντίκειται στις Συνθήκες της ΕΕ, να απολαμβάνουν οι Τούρκοι υπήκοοι, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ, στην επανενωμένη Κύπρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης