Ενέργεια

Προβάδισμα της Shell στον διαγωνισμό για την ολλανδική Eneco

tags :
Προβάδισμα της Shell στον διαγωνισμό για την ολλανδική Eneco
Η γαλλική Total και η ιταλική Enel, η οποία συνεργάστηκε με το ολλανδικό ταμείο APG εγκατέλειψαν τη διαδικασία
Η εγχώρια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε από την Royal Dutch Shell και το συνταξιοδοτικό ταμείο  PGGM προηγείται στον αγώνα για την ολλανδική ενεργειακή εταιρεία Eneco, καθώς δύο άλλοι υποψήφιοι εγκατέλειψαν, ανέφεραν πηγές του Reuters.
Η γαλλική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου Total SA και η ιταλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Enel, η οποία συνεργάστηκε με το ολλανδικό ταμείο APG, έχουν εγκαταλείψει τη διαδικασία, δήλωσε η πηγή.
Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι η APG αναζητά τώρα έναν νέο συνεργάτη.
Το Ταμείο Υποδομών Macquarie και η μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία της Ιαπωνίας Mitsubishi Corp βρίσκονται ακόμα στον αγώνα για την εταιρεία που εκτιμάται από τους αναλυτές ότι αξίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η γαλλική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας EDF είχε επίσης υποβάλει μια μη δεσμευτική προσφορά.
"Αυτό το μήνα εξετάζουμε τις μη δεσμευτικές προσφορές και αναμένουμε να ενημερώσουμε σύντομα τα εμπλεκόμενα μέρη για το τι αποφασίσαμε και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της διαδικασίας πώλησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Eneco,  Edwin van der Haar.
Οι Shell και PGGM δήλωσαν τον Ιανουάριο ότι σχεδίαζαν να υποβάλουν προσφορές από κοινού, μια κίνηση που θεωρήθηκε ως προσπάθεια των δύο εταιρειών να ενισχύσουν τη δύναμή τους και να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους.
Οι 53 ολλανδικές πόλεις που κατέχουν σήμερα την  Eneco ξεκίνησαν την πώληση τον Μάιο.
Η εταιρεία, η οποία παράγει περίπου το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, είχε αρχικά προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιθυμούν να στραφούν στην πράσινη ενέργεια για να επιτύχουν τους στόχους της κλιματικής αλλαγής και να μειώσουν τα αποτυπώματα άνθρακα.
Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση καθυστέρησε πάρα πολύ, καθώς η διοίκηση επιδίωξε μια μερική πώληση, ενώ οι μέτοχοι ήθελαν να διατηρήσουν όλες τις επιλογές ανοιχτές, συμπεριλαμβανομένης και μιας οριστικής πώλησης.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο μερών, που επιλύθηκαν τελικά με τη βοήθεια ενός διαμεσολαβητή, αποθάρρυναν ορισμένους από τους ενδιαφερόμενους που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Οι υποψήφιοι  αγοραστές περιορίστηκαν καθώς η αυστριακή ενεργειακή Verbund, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie και η private equity  CVC αποσύρθηκαν σε προγενέστερο στάδιο.
Άλλοι επενδυτές απέφυγαν επίσης την υποβολή προσφορών, καθώς υπήρξε ένδειξη ότι από την εταιρεία προτιμάται ένας στρατηγικός επενδυτής, ανέφεραν οι πηγές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης