Χρηματιστήριο

Nomura, BofA, Morgan Stanley: Οι 6 παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και στις μετοχές

Nomura, BofA, Morgan Stanley: Οι 6 παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και στις μετοχές
Tο διεθνές κλίμα, μπορεί να μην είναι σύμμαχος της Ελλάδος τους προσεχείς μήνες, πρέπει να ληφθούν μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εάν επικρατήσει ένα adverse scenario στις διεθνείς αγορές
Για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα και η οικονομία της χρειάζονται 6 βασικές παρεμβάσεις οι οποίες θα στείλουν ένα καθαρό μήνυμα στους μακροπρόθεσμους επενδυτές, θα επιτρέψουν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και θα αυξήσουν την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου με βασικότερο ότι όλα αυτά δεν θα φέρουν σύγκρουση με τους δανειστές ή δεν θα θέσουν veto οι δανειστές.
Στελέχη της Nomura, Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley υποστηρίζουν τα εξής στο bankingnews
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα μεταβατική περίοδο από την περίοδο της προσαρμογής σε μια σκληρή αλλά απαραίτητη λιτότητα στην φάση της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.
Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε σε γενικές γραμμές η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων αλλά το καθεστώς της αυξημένης επιτήρησης συνεχίζει να λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τους επενδυτές.
Η απερχόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα του Τσίπρα παραδίδει, ΑΕΠ με στόχο για το 2019 στο 1,9%, πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα κινηθεί λίγο πάνω από το όριο του 3,5% ίσως 3,8% με 3,9%, χρέος περί τα 357 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι σχεδόν 30 δισεκ. και δυνατότητα εξόδου στις αγορές.
Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ και του Μητσοτάκη θέλει να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία, να προσελκύσει μακροπρόθεσμο κεφάλαιο με παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα προκαλέσουν σύγκρουση με τους δανειστές.

Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στα ελληνικά assets ειδικά στις μετοχές;

Με βάση τα στελέχη της Nomura, Bank of America Merrill Lynch και Morgan Stanley για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξει ριζικά το επενδυτικό κλίμα στην οικονομία και να διασφαλίσει μια επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνουν 6 βασικές παρεμβάσεις.
1)Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μια στοχευμένη στρατηγική εξόδων στις αγορές ομολόγων με στόχο να αλλάξει όλο το προφίλ της καμπύλης αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.
Οι εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Σε εκδόσεις σχετικά μεσοβραχυπρόθεσμες η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί με επιτόκια επιπέδων ESM και EFSF δηλαδή πέριξ ή κάτω του 1,62%.
Το μέσο επιτόκιο των δανείων του ESM προς την Ελλάδα ύψους 203,8 δισεκ. φέρουν επιτόκιο 1,62%.
Τα επιτόκια σε ομόλογα 3 και 5 ετών φέρουν επιτόκια μεταξύ 1,6% με 1,8%.
Η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί πλέον με επιτόκια δανείων των θεσμών και αυτό είναι ένα καλό μήνυμα.
Βοηθάει η συγκυρία όπου γενικώς οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν ιστορικά χαμηλά.

2)Να εγκαταλείψει την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ως στόχο σε αυτή την φάση η Ελλάδα καθώς οι δανειστές έχουν αποκλείσει μείωση του 3,5% του ΑΕΠ.
Εάν αυτό η νέα κυβέρνηση το επικοινωνήσει θα επιτρέψουν οι δανειστές την σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 28% σε 20%.
Όμως οι δανειστές είναι πιθανό να ζητήσουν λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών ισοδύναμα μέτρα τα οποία δεν μπορούν να είναι θεσμοθετημένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι στοχεύει στην ανάπτυξη αλλά όχι με αποκλεισμούς.

3)Οι μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν με γνώμονα την είσοδο νέων κεφαλαίων.
Μέχρι τώρα τα σημαντικά προς ιδιωτικοποίηση έργα όπως το Ελληνικό, λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ κ.α. αφορούν επενδυτές που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επενδυτικά σχήματα ή είναι έλληνες επενδυτές.
Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα ΕΛΠΕ τα οποία θα ιδιωτικοποιηθούν εκ νέου.
Το Ελληνικό εφόσον προχωρήσει στο επόμενο στάδιο θα προσδώσει ταχύτητα στην προσπάθεια αναθέρμανσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ειδική περίπτωση.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι συγκεκριμένοι με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.

4)Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις τράπεζες όχι παθητικά.
Έχουν υπάρξει παρεμβάσεις στα NPEs και σε επίπεδο τραπεζών αλλά και σε επίπεδο θεσμικό όπως το ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια με παροχή εγγυήσεων από το κράτος.
Ενώ όλοι αναζητούν λύσεις για το παρελθόν κανείς δεν βλέπει το μέλλον.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου δηλαδή νέα κεφάλαια με τα οποία θα στηρίξουν εμπροσθοβαρώς την ελληνική οικονομία.
Κατά την φάση της αποδέσμευσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, το κράτος θα πρέπει να κάνει δύο επιλογές.
Το ΤΧΣ θα πουλήσει το 40% της Εθνικής, το 26% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και θα πάρει κάποια κεφάλαια ή θα υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου όπου οι επενδυτές θα φέρουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες με παραίτηση του ΤΧΣ από τις ΑΜΚ;
Η ρευστότητα των τραπεζών βελτιώνεται καθώς η σχέση δανείων προς καταθέσεις λόγω της μείωσης των υπολοίπων των χορηγήσεων, βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Χρειάζονται νέα κεφάλαια ώστε να βελτιωθεί η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Επίσης τον Ιούλιο του 2020 θα υλοποιηθούν τα stress tests στις τράπεζες με το πιθανότερο σενάριο να τα περάσουν όλες.
Οι παραδοχές που θα ληφθούν υπόψη όπως ΑΕΠ, αξία ακινήτων κ.α. θα είναι καλύτερες από τα stress tests του 2018 όπου όλες οι ελληνικές τράπεζες τα πέρασαν έστω και με αστερίσκους.

5)Χρειάζεται μια επενδυτική εκστρατεία από την νέα κυβέρνηση όπου θα παρουσιαστούν οι νέοι άξονες της οικονομικής πολιτικής, φορολογικής και επενδυτικής πολιτικής – νέος αναπτυξιακός νόμος- .
Η Ελλάδα ωστόσο δεν μπορεί ακόμη να προσελκύσει μακροπρόθεσμο κεφάλαιο μεταξύ άλλων και γιατί δεν έχει βαθμολογία investment grade δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.
Ένας μεγάλος επενδυτικός όμιλος π.χ. τύπου Norges Bank δεν επενδύει σε ομόλογα που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας.
Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s για να αναβαθμίσουν την Ελλάδα περαιτέρω χρειάζονται πολιτική σταθερότητα, οικονομική σταθερότητα, να δείξουν οι τράπεζες ότι επιλύουν γρήγορα το πρόβλημα με τα NPEs και σταθερές εξόδους στις αγορές με χαμηλά επιτόκια.
Εάν όλα αυτά συμβούν η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί στην κλίμακα ΒΒ και μέσα στο 2020 σε ΒΒ+.
Η επιστροφή της Ελλάδος σε ΒΒΒ- ή την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα – investment grade – θα απαιτήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που να πιστοποιείται 3 με 4 συνεχή τρίμηνα, αύξηση καταθέσεων στις τράπεζες, ανάκαμψη του επενδυτικού περιβάλλοντος.

6)Μέτρα όπως η μερική εξόφληση του ΔΝΤ έχουν ελάχιστη σημασία για τις αγορές.
Εάν η Ελλάδα αποπληρώσει από τα 9,5 δισεκ. τα 2,5 δισεκ. στο ΔΝΤ πέραν από εσωτερική κατανάλωση δεν έχει καμία ουσιαστική βαρύτητα.
Χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις και μια από αυτές είναι να δει η νέα κυβέρνηση πως θα αξιοποιήσει ίσως και να επιστρέψει σε βάθος χρόνου – όχι άμεσα – το κεφαλαιακό μαξιλάρι που έχει δημιουργηθεί από τα δάνεια του ESM.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει ουσιαστικές κινήσεις που θα δείξουν αποφασιστικότητα, σταθερότητα.
Βέβαια το διεθνές κλίμα, μπορεί να μην είναι σύμμαχος της Ελλάδος τους προσεχείς μήνες, πρέπει να ληφθούν μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εάν επικρατήσει ένα adverse scenario στις διεθνείς αγορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης