Επικαιρότητα

Eurogroup: Αυστηρά μηνύματα στην Ιταλία για τήρηση των στόχων - «Στενό μαρκάρισμα» στην Ελλάδα στο περιθώριο

tags :
Eurogroup: Αυστηρά μηνύματα στην Ιταλία για τήρηση των στόχων - «Στενό μαρκάρισμα» στην Ελλάδα στο περιθώριο
Για τις 13 Σεπτεμβρίου αναβάλλεται η συζήτηση για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας
Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, με τον πρόεδρο του άτυπου οργάνου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Mario Centeno, να δηλώνει ότι αναμένει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τον Επίτροπο Moscovici να προειδοποιεί με την ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας.
Παράλληλα όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ζητήθηκαν και νέοι κανόνες, οι οποίοι θα διευκόλυναν την αναδιάρθρωση κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Οι κανόνες αυτόι, είναι μέρος ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού πακέτου που ενδέχεται να εγκριθεί στο σημερινό Eurogroup.
Με βάση το μέτρο αυτό, θα περιοριστεί η δυνατότητα όσων κατέχουν κρατικό ομόλογο της ευρωζώνης να μπλοκάρουν μια αναδιάρθρωση ή ένα «κούρεμα».
Τούτο θα ισχύει για τα ομόλογα που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022 και με διάρκεια ωρίμανσης μεγαλύτερη του ενός έτους.
Σύμφωνα με τον Centeno, το Eurogroup θα συζητήσει τις προοπτικές του ιταλικού χρέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται, προκειμένου η ιταλική κυβέρνηση να μην παραβαίνει τους κανόνες της ΕΕ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υπόλοιπη θεματολογία του Eurogroup, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το παγκόσμιο εμπόδιο, αλλά και το Brexit, τις συζητήσεις δηλαδή για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά την Ελλάδα, αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από τους υπουργούς Οικονομικών μόνο στο περιθώριο της συνεδρίασης.
«Η Ιταλία θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές διορθώσεις στα δημόσια οικονομικά της εάν θέλει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ για το 2019 που συμφωνήθηκαν με την Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2018» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria για να συζητήσουν τα μέτρα που μπορεί να προσφέρει η Ιταλία.
Με την ενεργοποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας λόγω υψηλού χρέους προειδοποίησε τη Ρώμη, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici.

Όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, η Κομισιόν είναι ήδη έτοιμη γι' αυτή τη διαδικασία εάν η Ρώμη δεν αναλάβει νέες δεσμεύσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που υποσχέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην πειθαρχική διαδικασία για την υπέρβαση του ελλείμματος λόγω του χρέους.
Είμαστε σε αυτόν τον δρόμο» δήλωσε ο Moscovici και συμπλήρωσε ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αποφευχθεί κάτι που όλοι θα ήθελαν.
Νωρίτερα, πριν την ετήσια συνεδρίαση του ESM, ο Mario Centeno δήλωσε ότι το 2018 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής διάσωσης και αποφασίστηκε η ενίσχυση του ρόλου του μηχανισμού στο μέλλον.



Στις 13 Σεπτεμβρίου τα σπουδαία για την Ελλάδα

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, για το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, αναβάλλεται η συζήτηση για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αλλά και ολόκληρο το πακέτο «Ελλάδα» μαζί με το θέμα της πρόωρης εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Και αυτό γιατί το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 8 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές οπότε δεν θα έχει προλάβει να ορκιστεί καν η επόμενη κυβέρνηση.  
Έτσι η ελληνική πλευρά παίρνει τις «ανάσες» που θέλει από τους εταίρους για να ανασυνταχθεί  και να βάλει σε τροχιά υλοποίησης όλα τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις που έχουν μείνει στάσιμα λόγω των επικείμενων εκλογών.
Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής στη Βουλή.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο αφορά την περίοδο 2020 - 2023 και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι ιδιαίτερο μεγάλο καθώς εκεί θα αποτυπωθούν οι προβλέψεις της επόμενης κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα νέα «θετικά μέτρα» (με βάση τα οικονομικά προγράμματα των δύο πολιτικών κομμάτων)  για τους φορολογούμενους και την οικονομία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας ασφυκτικά γεμάτος, αφού εκείνο το διάστημα αναμένεται να έχουμε επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης αλλά και εν όψει κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Μετά από όλα αυτά το σημερινό Eurogroup για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει τυπικό χαρακτήρα από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Βασικά ο Έλληνας υπουργός πήγε στο Λουξεμβούργο για να ευχαριστήσει τους ομόλογους του υπουργούς για την συνεργασία που είχε μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια στην διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα είναι το τελευταίο Eurogroup για τον Έλληνα υπουργό, ο οποίος δεν παρευρέθηκε ούτε στο προηγούμενο που συνεδρίασε στις 16 Μαΐου αφού και τότε η Ελλάδα ήταν εκτός επίσημης ατζέντας.               
Το κακό είναι ότι η σημερινή 13 ιουνίου υπουργική σύνοδος θα ασχοληθεί με την εμβάθυνση της ΕΕ και οι διαβουλεύσεις θα είναι πολύωρες.
Συνεπώς ο Ελληνας υπουργός είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει το στενό μαρκάρισμα έστω και αν δεν είναι αυτός που ευθύνεται αποκλειστικά για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο περιθώριο του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιβεβαιώσει για το αν η απειλητική δήλωση του Λετονού αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις (ότι δηλαδή αναμένονται έντονες συζητήσεις  στη σημερινή σύνοδο του Λουξεμβούργου για την ανυπακοή της ελληνικής πλευράς στο θέμα των παροχών και την καθυστέρηση ιδιωτικοποιήσεων), ήταν απλά ένα πυροτέχνημα…
Ένα επίσης μεγάλο κακό θα είναι ότι μέσα στα ντοσιέ των υπουργών Οικονομικών θα βρίσκεται η  3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.
Η ατζέντα του Eurogroup δεν προβλέπει ξεχωριστή συζήτηση για την έκθεση, αλλά ποιος εγγυάται ότι οι εταίροι δεν θα μπουν στον πειρασμό να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την δημοσιονομική «τρύπα» από τις παροχές Τσίπρα;
Ποιος;  
Σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε., το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 4,4-5,5 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί  υποστηρίζουν ακόμη ότι πολλές κομβικές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις (ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, ιδιωτικοποιήσεις, όρια προσλήψεων στο Δημόσιο, νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας κ.λπ.) έχουν μείνει στάσιμες.
Εν κατακλείδι μπορεί αυτή τη στιγμή να μην επείγει η λήψη κάποιας απόφασης για την Ελλάδα, διότι η επόμενη επιστροφή χρημάτων 644 εκατ. ευρώ  προς τη χώρα μας από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2019, αλλά από το Φθινόπωρο όλα είναι πιθανά…

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης