Επιχειρήσεις

Νέο πλάνο εταιρικής διακυβέρνησης των ΕΛΠΕ επί τάπητος από Δημόσιο και Paneuropean

tags :
Νέο πλάνο εταιρικής διακυβέρνησης των ΕΛΠΕ επί τάπητος από Δημόσιο και Paneuropean
Σκοπός των αλλαγών είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου διοίκησης του Ομίλου
Μελέτη για προτεινόμενες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση έχουν εκπονήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως ανέφερε κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Ομίλου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός. Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, οι αλλαγές αφορούν θέματα όπως τα προσόντα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τον τρόπο επιλογής των μελών, καθώς και την κατανομή των αρμοδιοτήτων.
Όπως πρόσθεσε, το ποιες από αυτές θα υλοποιηθούν τελικά, θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία των βασικών μετόχων (Δημοσίου και Paneuropean του Ομίλου Λάτση). Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε το νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης να εγκριθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί για την προσαρμογή της εταιρείας στα δεδομένα του νέου νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες, η οποία πρόκειται να διενεργηθεί έως το τέλος του έτους.
Σκοπός αυτών των αλλαγών είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου διοίκησης του Ομίλου. Επίσης, αναμένεται να τυποποιήσουν διάφορες λειτουργίες στον τρόπο διακυβέρνησης των ΕΛΠΕ, οι οποίες έως σήμερα καθορίζονται από ad hoc συμφωνίες μεταξύ των δύο μετόχων.
Ως προς την ΔΕΠΑ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και προβληματισμό αυτά που γίνονται ή δεν γίνονται», εξέφρασε την ελπίδα να καθοριστεί σύντομα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και επανέλαβε τη θέση του ομίλου ότι ενδιαφέρεται για την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα όχι όμως από τη θέση του μειοψηφούντος μετόχου στη ΔΕΠΑ, αλλά από θέση που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο της δραστηριότητας. Διευκρίνισε δε ότι το ενδιαφέρον του ομίλου αφορά την εμπορική δραστηριότητα και όχι τα δίκτυα.
Παράλληλα, κύκλοι της διοίκησης του Ομίλου επισημαίνουν ότι είναι πιο ορθολογική η λύση της ξεχωριστής ιδιωτικοποίησης της εμπορίας και των υποδομών, σημειώνοντας πως είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει το σχήμα πώλησης μεριδίου της ενιαίας ΔΕΠΑ, καθώς αυτό θα έρθει σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί διακριτoύ ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των εταιρειών που συμμετέχουν στους δύο αυτούς τομείς.
Ωστόσο, τονίζουν πως για να επιτύχει αυτό το εγχείρημα, θα πρέπει να υλοποιηθεί με προσεκτικά βήματα, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων, στα οποία μάλιστα το Δημόσιο θα πρέπει να εκχωρήσει πλειοψηφικό ποσοστό. Από την άλλη πλευρά, δηλώνουν προβληματισμό για την αναστάτωση που επικρατεί στη ΔΕΠΑ (υπονοώντας την άρνηση του απερχόμενου διευθύνοντα συμβούλου να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές του στον πρόεδρο της εταιρείας), συμπληρώνοντας ότι τα ΕΛΠΕ παρακολουθούν από κοντά το θέμα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης