Φυσικό Αέριο

Ρόλο – κλειδί στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στα Βαλκάνια διεκδικεί η Ρεβυθούσα

Ρόλο – κλειδί στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στα Βαλκάνια διεκδικεί η Ρεβυθούσα

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Rick Perry το LNG  μπορεί να ανταγωνιστεί σε επίπεδο τιμών το αέριο των αγωγών

Ο ρόλος των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας ως ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και ως εργαλείο για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της ευρύτερης περιοχής αναδεικνύεται από την πρόσφατη συμφωνία της Βουλγαρίας για την εισαγωγή αμερικάνικου  LNG, μέσω της Ρεβυθούσας.
Είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία, η οποία είναι κατά 100% εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, τροφοδοτείται με αμερικανικό LNG.
Η σχετική συμφωνία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα για προμήθεια δυο φορτίων, εκ των οποίων το πρώτο έχει ήδη φθάσει ενώ το δεύτερο θα παραδοθεί εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.
Οι δυο παραδόσεις γίνονται από εταιρία Kolmar NL, με έδρα την Ολλανδία, και αφορούν 90 εκατ. κ.μ. αερίου σε πρώτο στάδιο και 50 εκατ. κ.μ. στη δεύτερη φάση
Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές το πρώτο  φορτίο προέρχεται από την αμερικανική Cheniere και το δεύτερο από εταιρία του ομίλου της ΒΡ με έδρα τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η Βουλγαρία υπέγραψε μία συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για την προμήθεια ενός μικρού φορτίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική Gazprom,
Οι νέες συμβάσεις καλύπτουν περίπου το 10% των αναγκών αερίου της Βουλγαρίας και έχουν τιμολογηθεί κατά τέτοιο τρόπο που να ευθυγραμμίζονται με τη μείωση τιμών του αερίου στη χώρα το τρίτο τρίμηνο, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τη Bulgargaz.

Φθηνότερο το LNG από το ρωσικό αέριο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η τιμή του αμερικανικού LNG που προμηθεύτηκε η Βουλγαρία είναι χαμηλότερη από την τιμή του αερίου που  έρχεται μέσω αγωγού από τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση της Σόφιας σκοπεύει τον Οκτώβριο να λειτουργήσει το δικό της χρηματιστήριο φυσικού αερίου και όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας, η Kolmar NL έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διάθεση 500 εκατ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως στο νέο χρηματιστήριο.
Σε ότι αφορά στις τιμές του αμερικανικού LNG που εξάγεται στην Ευρώπη, o υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Rick Perry δήλωσε, ότι είναι λάθος η ιδέα πως το LNG δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε επίπεδο τιμών το αέριο των αγωγών.
Σημείωσε μάλιστα ότι οι τιμές του LNG θα παραμείνουν  μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικές σε σχέση με τις τιμές του ρωσικού αερίου που εξάγεται μέσω αγωγών.
Η δήλωση αυτή του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας έγινε στο περιθώριο πολιτικοεπιχειρηματικού συνεδρίου στη Σλοβενία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης