Αναλύσεις

Δέσμευση-«βόμβα» Τσακαλώτου για «κόφτη» και πλεονάσματα άνω του 3,5% μετά το 2018

Δέσμευση-«βόμβα» Τσακαλώτου για «κόφτη» και πλεονάσματα άνω του 3,5% μετά το 2018
Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τον καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για 3 χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για 5 χρόνια μετά το 2018.
Δεύτερη επιστολή με δεσμεύσεις για συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους απέστειλε στις 24 Ιανουαρίου 2017, μία ημέρα μόλις μετά την πρώτη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού, προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία στο σημερινό (26/1) Eurogroup να βγει «λευκός καπνός», δηλαδή προσύμφωνο-οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε staff level agreement στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με την επιστολή, τα βασικά στοιχεία της οποίας περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας «Καθημερινή», η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τον καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για 3 χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για 5 χρόνια μετά το 2018.
Στόχος αυτών των δεσμεύσεων είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει έναν νέο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης με συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων.
Ο «κόφτης» θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, εάν προηγουμένως έχουν διαπιστωθεί αποκλίσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης