Στο επίκεντρο των διεθνών κεφαλαίων ο κλάδος καταλύτης για την οικονομική ανάκαμψη ενόψει των Εθνικών Εκλογών
(upd 17.20)Επανακάμπτει και μάλιστα σε έντονο βαθμό το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους καθώς πάρα πολλοί Fund managers αιφνιδιάστηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και αναζητούν επενδυτικές επιλογές για να εισέλθουν στην χρηματιστηριακή αγορά.
Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε σήμερα για τη μετοχή της ΔΕΗ η οποία έχει διασπάσει την αντίσταση του 1,94 και στη συνέχεια έχει επιχειρήσει την διάσπαση της περιοχής του 2,10 έχοντας καταγράψει μέχρι τώρα υψηλό 2,13.
Ξεπέρασε τα 2.700.000 ευρώ σε όγκο συναλλαγών και έκλεισε στα 1,9910 ευρώ.
Η τεχνική εικόνα της ΔΕΗ σύμφωνα με τη Fast Finance
Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ με όγκο συναλλαγών που ξεπέρασε τα 1.800.000 τεμάχια, ανέβηκε κατα 3,8% στα επίπεδα του 1,87 ευρώ.
Και αυτό γιατί η Ελλάδα βρίσκεται ως χρηματιστήριο σε επίπεδα υποτιμημένα ενώ η πιθανή πια εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία θα ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της φιλοεπενδυτικής πολιτικής.
«Μου ζητούν τα ρέστα γιατί δεν τους προειδοποίησα», ανέφερε έμπειρος χρηματιστής που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο ο οποίος έχει εντυπωσιαστεί από την συρροή επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις νέες προοπτικές.
Έτσι οι ενεργειακές μετοχές λόγω του πολλά υποσχόμενου κλάδου βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτικών κεφαλαίων, που θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μακροχρόνια φάση ανάκαμψης.
Ήδη η μετοχή της ΔΕΗ έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 40% από τα χαμηλά της με το Silchester που είναι και βασικός επενδυτής να θέλει να πάρει την ρεβάνς ετών από μια επιτυχημένη αναδιάρθρωση και ένα νέο Business plan της επιχείρησης μετά τις εθνικές εκλογές.
Η ΔΕΗ παρακολουθείται στενά από το επιτελείο Μητσοτάκη και η γραμμή του προέδρου είναι να εξεταστούν σενάρια που δεν θα περιλαμβάνουν σε καμία περίπτωση αύξηση τιμολογίων.
Οι εκτιμήσεις είναι, ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές θα προχωρήσει τάχιστα σε πλάνο αναδιάρθρωσης λαμβάνοντας υπόψη της και κάποιες εισηγήσεις της Mckinsey αλλά και με τολμηρές κινήσεις που θα εξασφαλίσουν κεφάλαια και θα επιταχύνουν το πλάνο ανάπτυξης των ΑΠΕ, για το οποίο ήδη έχουν εξασφαλιστεί πόροι από την ΕΤΕΠ.
Η ΔΕΗ μετά την άνοδο στα επίπεδα του 1,83 αν και θα πρέπει να απορροφήσει και να σταθεροποιήσει επίπεδα έχει τις επόμενες αντιστάσεις τεχνικά στα 1,94-1,99 και στην συνέχεια στην περιοχή του 2,10 προσεγγίζοντας το 500 εκατ ευρώ σε κεφαλαιοπόίηση.
Είναι τα σημεία που κράτησαν στο τέλος του 2017 και οδήγησαν σε μεγάλο ράλι την μετοχή πάνω από τα 3 ευρώ στις αρχές του 2018 πριν ακολουθήσει η βαθιά διόρθωση.
Η Μοtor Oil μετά και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα του α τριμήνου του 2019 και με την έκθεση της UBS να δίνει τον στόχο των 25 ευρώ, ήδη προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η αγορά επιδοκιμάζει την κίνηση Καλλιτσάντση
Η κίνηση Καλλιτσάντση για την απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος επιδοκιμάζεται από την αγορά με μια ανοδική πορεία και των δύο μετοχών καθώς ο νέος Ελλάκτωρ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις Ανανεώσιμες Πηγές.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για πρόγραμμα ανάπτυξης του Ανέμου στα 600MW αντιλαμβάνεται κανείς ποια πρέπει να είναι η αξία του και άρα πόσο θα πρέπει να φτάσει ο Ελλάκτωρ που θα εμπεριέχει τον Άνεμο. Ο στόχος που έχει δοθεί για τον Ελλάκτωρα είναι τα 2,9 ευρώ δηλαδή 50% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα που αντιστοιχούν σε κεφαλαιοποίηση 328 εκατ ευρώ.
Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ οι μετοχές της χρονιάς
Δύο όμως είναι οι μετοχές που μπορούν να δώσουν τι ς μεγάλες υπεραξίες με βεβαιότητα, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους και προς το παρόν παραμένουν στον βατήρα εκκίνησης:
Ο Μυτιληναίος και ο ΑΔΜΗΕ.
Ο Μυτιληναίος με μια κερδοφορία που θα προσεγγίσει τα 200 εκατ ευρώ στην τρέχουσα χρήση, λόγω των κλειδωμένων κερδών του αλουμινίου, διαπραγματεύεται σε ένα P/E 7 και μια σχέση EV/EBITDA 5.
Οι αναλυτές δίνουν τιμή στόχο τα 12,8-14 ευρώ δηλαδή εύρος 1,87- 2 δις ευρώ.
Η αγορά αναμένει μια μελλοντική στρατηγική συμφωνία για την τιμή ρεύματος του Αλουμινίου, από την άλλη πλευρά όμως η εταιρία αναπτύσσει νέες πηγές κερδοφορίας όπως το φυσικό αέριο, οι νέες ενεργειακές τεχνολογίες ενώ θα είναι βασικός υποψήφιος στην αναδιάρθρωση στοιχείων ενεργητικού της ΔΕΗ, όπως και για την ΔΕΠΑ.
Πλεονέκτημά του η μείωση του δανεισμού και το περαιτέρω άνοιγμα της ομολογιακής αγοράς στην Ελλάδα για το άνοιγμα νέων μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων.
Ο Μυτιληναίος είναι ήδη ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός ρεύματος μετά την ΔΕΗ με 10,4% της αγοράς.
Η παρουσία στα έργα EPC με την ΜΕΤΚΑ και κυρίως οι προοπτικές της ΜΕΤΚΑ EGN στον τομέα υβριδικών ηλιακής και αποθήκευσης δίνουν στην εταιρία σημαντικά πλεονεκτήματα στην χρήση της νέας τεχνολογίας στον ενεργειακό χώρο.
Η τεχνική εικόνα της Mυτιληναίος
Η στήριξη είναι πλέον πολύ κοντά στο 932.
Το επίπεδο 10-1020 είναι αντίσταση.
Αν το σπάσει, ανοίγει ο δρόμος για το 1270
Ο ΑΔΜΗΕ με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δις ευρώ στον τομέα δικτύου και διασύνδεσης νησιών είναι ίσως μια ιδιαίτερα εύρωστη περίπτωση με σημαντική προοπτική ανόδου κερδοφορίας σε νέο κλάδο αιχμής.
Αποτελεί την επιτυχημένη πλευρά της υπουργίας Σταθάκη και στο πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπεται η ιδιωτικοποίησή του.
Η προοπτική ανάπτυξης είναι ισχυρή με βάση το πρόγραμμα επενδύσεων 4 δισ. ευρώ (CAPEX για την περίοδο 2019 - 2027).
Ο ΑΔΜΗΕ έχει έναν υποδανεισμένο ισολογισμό και κατά συνέπεια μπορεί να υποστηρίξει το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές (EDISON)
Η ανάλυση δίνει τιμή - στόχο τα 2,83 ευρώ
Προβλέπεται ότι η σχέση debt (δάνεια)/EBITDA από 0.9 στο τέλος του 2018 θα φτάσει στο 5 το 2025, το οποίο είναι μέσα στα πλαίσια της κεφαλαιακής δομής των υπόλοιπων και ομοειδών εταιρεών Κοινής Ωφέλειεας της Ευρώπης
Υπολογίζοντας μια πρόοδο στη χρονική ανάπτυξη των επενδύσεων, λένε οι αναλυτές, προβλέπουμε τον δείκτη EV RAB CAGR (σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης) στο 11% για την περίοδο 2018 – 2027.
Ο RAB δηλαδή regulator asset base, είναι ένας δείκτης κλειδί για την βιομηχανία υποδομών που εποπτεύεται με βάση το πλαίσιο εταιρειών Κοινής Ωφελείας, που δημιουργήθηκε κυρίως στη Βρετανία με επίκεντρο το City του Λονδίνου.
Όπως αναφέρει η ανάλυση, ένας ανοδικός RAB σε συνδυασμό με μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και μείωση του εταιρικού φόρου, μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα κατά 11% τα κέρδη EPS CAGR (σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης) ανά μετοχή την περίοδο 2019 – 2023.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει πολύ μεγάλα projects υπό εκτέλεση και ευνοείται από το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται σε μετασχηματισμό με ανάπτυξη των ΑΠΕ και των διασυνδέσεων που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί το δίκτυο.
Αυτό το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μπορεί να υποστηρίξει μια ισχυρή ανάπτυξη στο RAB με εκτίμηση της τάξεως του 19% RAB CAGR για την περίοδο 2018 – 2021.
Δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί φυσικά και η Τέρνα Ενεργειακή, η μετοχή της χρονιάς για το 2018, την οποία οι αναλυτές θέλουν 14% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, η οποία θα φτάσει τα 1250 MW στο προσεχές διάστημα με επενδύσεις στο εξωτερικό και leader στην αιολική με επενδύσεις σε νέους κλάδους όπως η αντλησιοταμίευση.
Αφήσαμε τελευταίο τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που κάτω από 900 εκατ ευρώ ασφαλώς και αποτελεί μια πολύ καλή επενδυτική επιλογή αν κρίνει κανείς από την πορεία για το 2019 των δύο εισηγμένων θυγατρικών του της EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της Cenergy.H διάσπαση τεχνικά της περιοχής των 3,5 ευρώ θα τον φέρει προς τα 4 ευρώ.
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ : Το ισχυρό asset
Θετικά εξελίσσονται οι πωλήσεις της ElvalHalcor στην αγορά των ΗΠΑ για το 2019 Στον τομέα των προιόντων χαλκού ο ρυθμός αύξησης είναι της τάξης του 5,7%
Αντίστοιχα, σε θετική πορεία είναι και η ευρωπαική αγορά με τον Όμιλο να κερδίζει μερίδια σε Ιταλία και Γαλλία.
Μερισματική απόδοση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής στα 1,5 ευρώ διαμορφώνεται στο 1,8%.
Παράλληλα, όπως σημειώθηκε η παραγωγική δυναμικότητα του κλάδου του αλουμινίου λειτουργεί σε φουλ (100%), όπως επίσης και η μονάδα σωλήνων χαλκού στα Οινόφυτα που αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 5.000 τόνους και έφτασε συνολικά τους 80.000 από το 2018.
Με την ολοκλήρωση της επένδυσης στον κλάδο του αλουμινίου που φέτος θα φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ αναμένεται η παραγωγική δυναμικότητα να αυξηθεί σε 340.000 – 350.000 τόνους από 290.000 τόνους που είναι σήμερα.
Κατά τον τρόπο αυτόν θα ενισχυθεί η διείσδυση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές με προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και χαμηλότερου κόστους.
Έτσι, η εταρεία θα κλιμακώσει την επεκτατική στρατηγική της στην ευρωπαική και αμερικανική αγορά που αφορά μεταξύ άλλων τη συσκευασία σε τρόφιμα, κουτάκια αλουμινίου για αναψυκτικά, ποτά όπου εκεί η Hellas Can απορροφά προς το παρόν το σύνολο της παραγωγής.
Επίσης, τα προιόντα αλουμινίου έχουν εφαρμογές που έχουν να κάνουν με μεταφορικά μέσα (σκάφη), αυτοκίνητα (ψυκτικά τμήματα) και άλλα.
Μόνο το 5% της παραγωγής της ElvalHalcor κατευθύνεται στην ελληνική αγορά ενω το 20-25% περίπου τιμολογείται σε δολάρια.
Εξαιτίας της εκτόνωσης της ρώσικης κρίσης όσον αφορά το αλουμίνιο η εταιρεία έχει μειώσει τα αποθέματα ασφαλείας.
Όσον αφορά τη μεταχείριση των μετάλλων, η πάγια πολιτική είναι η αντιστάθμιση του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών.
Οι συνολικές επενδύσεις το 2019 θα φτάσουν τα 150 εκατ.
Αναφορικά με το α’ τρίμηνο του 2019, το προσαρμοσμένο αποτέλεσμα ήταν στα 37 εκατ. ευρώ καθώς οι υπεραξίες από τις τιμές των μετάλλων περιορίστηκαν στις 700.000 ευρώ.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor παρουσίασε αύξηση κατά 4,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2019 και ανήλθε σε 551,9 εκ. ευρώ έναντι 528,2 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, χάρη στην αύξηση του όγκου πωλήσεων σε ενοποιημένο επίπεδο κατά 3,8%και στη βελτίωση του μίγματος προϊόντων, ενώ οι τιμές των μετάλλων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Βελτιωμένα κατά 3,6% ήταν τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA) της ElvalHalcor, τα οποία ανήλθαν σε 37,6 εκ. ευρώ έναντι 36,3 εκ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων και στο βελτιωμένο μίγμα πωλήσεων.
φόρους οφείλεται στα μειωμένα αποτελέσματα μετάλλου, ενώ η οργανική κερδοφορία της εταιρίας συνέχισε τη ανοδική της πορεία, όπως απεικονίζεται και στο adjusted ΕBITDA της περιόδου.
Η CENERGY διαμέσου της Σωληνουργεία Κορίνθου ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την προμήθεια των σωλήνων για τπμ IGB, με την αξία του συμβολαίου να ανέρχεται στα 58,2 εκατ. ευρώ.
Η προμήθεια σωλήνων αφορά ολόκληρη τη «διαδρομή» του αγωγού, δηλαδή τόσο το ελληνικό όσο και του βουλγαρικό τμήμα.
H συνολική εικόνα της αγοράς
H αγορά αντέδρασε θετικά στο τέλος με τις τράπεζες και έκλεισε στις 830 μονάδες (+1,48%).
Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιεί σήμερα μια μικρή διόρθωση, όπως φαίνεται από το διάγραμμα οι στηρίξεις είναι στις 805 και 785 μονάδες και η ανοδική κίνηση έχει αντίσταση στις 810, που διεσπάσθη ανοδικά μια φορά χθες (30/5/2019) και ακολουθούν οι 835 και 846 μονάδες.
www.worldenergynews.gr