Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Goldman Sachs: Θετική για τις αγορές μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - Οι 3 κίνδυνοι

tags :
Goldman Sachs: Θετική για τις αγορές μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - Οι 3 κίνδυνοι
Μια νέα κυβέρνηση υπό τη ΝΔ είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, σύμφωνα με την Goldman Sachs
Θετική θεωρεί η Goldman Sachs για τις μετοχές και τα ομόλογα μια κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, εκτιμωντας ότι η πορεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα θα είναι ενθαρρυντική.
Ειδικότερα, στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece Goes To The Polls" (Η Ελλάδα οδεύει στις κάλπες), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Goldman Sachs σχολιάζει τις πρόωρες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, νωρίτερα από το τέλος της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης τον Οκτώβριο.
Βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών εκλογών, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πιθανό να κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.
Η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά οι γενικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ή 7 Ιουλίου.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγαλύτερη υποστήριξη τόσο για τη Νέα Δημοκρατία (36,6%) όσο και για το ΣΥΡΙΖΑ (26,6%) σε σύγκριση με την προκαταρκτικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών.
Επίσης, το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή δείχνει δημοσκοπικά στο 7,5%.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, παρόλο που κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να είναι το κορυφαίο κόμμα της νέας κυβέρνησης.
Στο μέτωπο της οικονομίας, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια κυκλική ανάκαμψη, η οποία υποστηρίζεται από την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και τη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών.
Οι δείκτες PMI της Ελλάδας είναι άνω των 50 μονάδων από τα μέσα του 2017, ενώ έχουν κατά μέσο όρο 56,6 μονάδες τους τελευταίους τρεις μήνες.
Αν είναι ασταθής, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν ανθεκτική στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ φέτος, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα υποστηριχθεί και από μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και ένα μεγάλο ταμειακό αποθεματικό καλύπτει τις ανάγκες της χώρας μέχρι τα μέσα του 2021, με την Goldman Sachs να θεωρεί ότι ήταν οι δύο κύριοι λόγοι της θετικής άποψης της για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας από τα μέσα του 2018.
Μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και σε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.
Κατά την άποψή της, η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν.
Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος υψηλότερου κόστους εργασίας, λιγότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας των μισθών θα μειωνόταν υπό μια κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.
Η εκτίμηση της Goldman Sachs για τη δημοσιονομική δυναμική της Ελλάδας είναι επίσης θετική βραχυπρόθεσμα και σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη σύστασή της προς το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένει ότι η Κομισιόν θα προβεί σε εκτίμηση ότι: (i) η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος / ΑΕΠ στο 3,5% που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους το 2019 και το 2020, (ii) οι ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης παραμένουν κάτω από το κατώτατο όριο του 15% του ΑΕΠ και (iii) το ταμείο θα καλύπτει τις λήξεις έως τα μέσα του 2021.
Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για τη θετική της άποψη για την Ελλάδα θα μπορούσαν να προέλθουν από τις ακόλουθες εξελίξεις:
Πρώτον, υπάρχει ο κίνδυνος δημοσιονομικής επιβάρυνσης λόγω των συνεχιζόμενων δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν.
Δεύτερον, σε ένα σενάριο ασθενέστερης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα μπορούσαν να γίνουν πιο αρνητικές από ό, τι προβλέπεται, καθώς η κυκλική βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί στον ίδιο βαθμό και η διαφορά αύξησης των επιτοκίων θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή για τη δυναμική του δημόσιου χρέους.
Τρίτον, οι οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας θα καταστούν αυστηρότερες εάν οι εξελίξεις στην Ιταλία οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Eurogroup συμφώνησε επίσης να ενεργοποιήσει, αν χρειαστεί, σε περίπτωση απρόβλεπτων δυσμενών σεναρίων, μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τα μέτρα που μειώνουν χρέος, όπως περαιτέρω αναπροσαρμογή των προθεσμιών λήξης των δανείων του επίσημου τομέα και ανώτατο όριο και αναβολή των πληρωμών τόκων του EFSF στο βαθμό που είναι απαραίτητο για την κάλυψη του δείκτη αναφοράς ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης.
Ως εκ τούτου, η ιδιοκτησιακή δομή του δημόσιου χρέους που κατέχει κυρίως ο επίσημος τομέας και μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα πρέπει να διευκολύνει την ενεργοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου έκτακτης ανάγκης, εάν χρειαστεί, και να περιορίσει τον κίνδυνο για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα από οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση, όμως, η Goldman Sachs, εξακολουθεί να δηλώνει πιο προσεκτική όσον αφορά την ελληνική προοπτική, καθώς το αυξημένο απόθεμα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ένα προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι ελλιπείς μεταρρυθμίσεις αυξάνουν τους περιορισμούς στην ανάπτυξη.

Wood: Φιλική προς την αγορά πιθανή νέα κυβέρνηση της Νεάς Δημοκρατίας, για 3 λόγους

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με τη Wood, τις δημοσκοπήσεις, αφού η Νέα Δημοκρατία νίκησε με διαφορά 9,4 ποσοστιαίων μονάδων το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.
Και το αποτέλεσμα αυτό πυροδότησε εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές.
Όπως αναφέρει η Wood στην τελευταία 4σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece turning a page" (Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα), την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, οι τελευταίες εξελίξεις είναι θετικές τόσο για την αγορά μετοχών όσο και για την αγορά ομολόγων, καθώς η Ελλάδα φαίνεται πιθανό να γυρίσει σελίδα στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Παρόλο που δεν περιμένουμε μια τεράστια μετατόπιση της πολιτικής από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρεθεί στην εξουσία, περιμένουμε μια πιο φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, αναφέρει η Wood.
Και αυτό διότι θα δοθεί έμφαση στη μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των ξένων επενδύσεων και στην ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Γι' αυτό το λόγο, η Wood επιβεβαιώνει τα top picks της στην ελληνική αγορά και προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα, στον τραπεζικό κλάδο η κορυφαία επιλογή είναι Eurobank, ενώ από τους υπόλοιπους κλάδους οι επιλογές της είναι οι Jumbo και ΟΠΑΠ.

Μεγάλη η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές

Το κόμμα της αντιπολίτευσης κέρδισε τις ευρωεκλογές με ένα μεγάλο προβάδισμα, φτάνοντας στο 33,2% έναντι του 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών.
Συνολικά, επτά κόμματα κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερο από το όριο του 3%, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει την εξουσία, με δυναμική ακόμη και να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, υπό την προϋπόθεση τα δύο μικρότερα κόμματα που μπήκαν στην Ευρωβουλή, η Ελληνική Λύση και το MeRA 25 να χάσουν τις ψήφους τους.
Αν η Νέα Δημοκρατία δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα περίμενε κανείς να κάνει συνασπισμό με το Κίνημα Αλλαγής, εξέλιξη που θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα για μια τετραετή θητεία.


Θετική αντίδραση από την αγορά

Η Wood εκτιμά ότι η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και οι προσδοκίες για μια επικράτηση στις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να επικροτηθεί από τους επενδυτές.
Γι' αυτό και διατηρεί θετική την άποψη της για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ειδικά για τη Eurobank, καθώς διαθέτει σαφή ορατότητα στο σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕs) και των δεικτών RoE.
Από τους υπόλοιπους κλάδους προτιμά τη μετοχή του ΟΠΑΠ (υψηλή μερισματική απόδοση, ισχυρή ταμειακή ροή, σταθερή ομάδα διαχείρισης) και της Jumbo (σε αναπτυξιακή δυναμική με χαμηλούς πολλαπλασιαστές και απομοχλευμένο ισολογισμό).

JP Morgan: Θετικές για την αγορά οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα - Τα πλεονεκτήματα της ΝΔ, δεν είναι απίθανη η αυτοδυναμία

Ως «φιλικές προς την αγορά» χαρακτηρίζει τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα η J.P. Morgan σε δισέλιδο report της, με τίτλο «Ελλάδα: φιλικές προς την αγορά πρόωρες εκλογές» («Greece: a market friendly snap election»), την οποία σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, στο οποίο αναφέρεται τόσο στα τεκταινόμενα σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο τι μπορεί να σημάνει μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές. 
Όπως αναφέρει «μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Με τα τωρινά δεδομένα, οι εκλογές είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου το νωρίτερο ή τον Ιούλιο.
Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της αποκρυστάλωσης της νέας ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 23,8%, από 35,5% στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε στο 32,2% από 28,1% το 2015.
Επιπροσθέτως, το κεντροαριστερό Κίνημα Αλλαγής έλαβε 8%, ενισχύοντας το σήμα για μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς το κέντρο.
Επίσης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το δεξιό κόμμα που συμμετείχε στον κυβερνητικό σχηματισμό, υποχώρησε από το όριο που απαιτείται για εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το εκλογικό σύστημα δίνει μπόνους 50 εδρών στο κόμμα το οποίο λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό και η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, χάρη και στο όριο του 3%.
Μία ομάδα μικρών κομμάτων που συγκεντρώνουν από κοινού το 14% δεν κατάφεραν να φτάσουν το όριο του 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή και οι ψήφοι αυτοί θα κατανεμηθούν, σε αναλογική βάση, στα κόμματα πάνω από το όριο.
Αλλά ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερνε να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, θα μπορούσε εύκολα να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα Αλλαγής.
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί θετική εξέλιξη για δύο λόγους:
Πρώτον, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα θετικό για τις αγορές αποτέλεσμα, καθώς το κόμμα διαθέτει μια ατζέντα που είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, θα μπορούσε να δώσει μια τόνωση στην εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις, σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται ήδη με ρυθμό κοντά στο 3%.
Δεύτερον, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εφαρμογής αλλοπρόσαλλων πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους πιστωτές σχετικά με τα σχέδια μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι απόπειρες του κ. Τσίπρα να ενισχύσει τη στήριξη προς το πρόσωπό του μέσω δημοσιονομικών παροχών (συμπεριλαμβανομένων και περικοπών στον ΦΠΑ) θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκνευρισμό στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν οι εκλογές γίνονταν τον Οκτώβριο.
Από την άποψη αυτή, η απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών περιορίζει τον κίνδυνο επιπρόσθετων εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι και μετριάζει τις ανησυχίες για έναν αρνητικό αντίκτυπο της πολιτικής αβεβαιότητας στην οικονομία».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης