Η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος ρευστότητας ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος
Οι πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον για την περίπτωση της ΔΕΗ, εμφανίζονται για την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ σε ρόλο από μηχανής θεού.
Τα προβλήματα πλείστα όσα, τόσο για την ίδια τη ΔΕΗ όσο και για το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού, ως αποτέλεσμα της τακτικής του «αγοράζω χρόνο» που ακολούθησε η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει επώδυνες πολιτικά λύσεις, για τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με τις επιλογές της.
Το πάγωμα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος όταν το 2018 η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος κατέγραψε αύξηση πάνω από 25% και τους πρώτους μήνες του 2019 συνεχίζει να αυξάνεται ελέω CO2 ήταν η πλέον εξώφθαλμη περίπτωση αυτής της κυβερνητικής τακτικής και η βασική αιτία εκτόξευσης των ζημιών γύρω στα 900 εκατ. ευρώ το 2018.
Έτσι για τη νέα κυβέρνηση η ΔΕΗ θα είναι πιθανότατα το πιο δύσκολο πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειρισθεί, ενώ παράλληλα θα πρέπει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα με την Κομισιόν, όπως η αποεπένδυση του λιγνίτη και η μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ.
Η Νέα Δημοκρατία έχει πλήρη επίγνωση ότι θα παραλάβει μια βόμβα που θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα για να μην σκάσει γι’ αυτό και οι εναλλακτικές διάσωσής της βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της.
Ο λόγος, προφανής. Πρόκειται για την εταιρεία ηλεκτρισμού που παράγει το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε ως χώρα και ηλεκτροδοτεί 7,5 εκατ. καταναλωτές, μεταξύ αυτών και το σύνολο της ενεργοβόρoυ βιομηχανίας της χώρας, που είναι εκτεθειμένη στον διεθνή ανταγωνισμό.
Οι συνολικές υποχρεώσεις προς τρίτους προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλη είναι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αποτελούν τον βασικό χρηματοδότη της ΔΕΗ και οι οποίες θα κληθούν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά της, αφού ο ισολογισμός του 2018 έκλεισε ερμητικά την πόρτα των διεθνών αγορών.
Όχι αύξηση των τιμολογίων ρεύματος ο στόχος της ΝΔ
Η αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας θα πρέπει να είναι άμεση αλλά η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα είναι στις αποφάσεις που θα λάβει η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.
Οι εισηγήσεις της Mckinsey σε συνδυασμό με νέα μείγματα για τις υπό πώληση μονάδες είναι στις ασκήσεις ετοιμότητας που διεξάγονται εδώ και μήνες στο στρατηγείο της ΝΔ.
Σε επίπεδο κορυφής η επίλυση των δομικών προβλημάτων της ΔΕΗ θεωρείται πρώτης προτεραιότητας για τη ΝΔ.
Ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα μπορεί να στηρίξει στη συνέχεια την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή είναι ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που η νέα κυβέρνηση έχει θεωρητικά στη διάθεσή της, δεν είναι βέβαιο ωστόσο εάν ο απαιτούμενος χρόνος επιτρέπει την εφαρμογή του στην πράξη λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση η επικαιροποίηση του business plan της Mckinsey θεωρείται απαραίτητη σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, αφού βασικά μεγέθη της εταιρίας όπως τα λειτουργικά κέρδη έχουν εξελιχθεί επί των δυσμενέστερο.
Σε σχέση με τις υποχρεώσεις προς τις Βρυξέλλες και τους πιστωτές, το πιθανότερο είναι η νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τα υφιστάμενα μέτρα (ΝΟΜΕ και αποεπένδυση το λιγνίτη) που αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν είναι αποτελεσματικά σε σχέση με τους δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από 50% το 2019.
Η πλευρά της Κομισιόν εκτιμάται ότι δεν θα φέρει αντιρρήσεις σε προτάσεις που εγγυώνται ένα γρήγορο άνοιγμα της αγοράς, όπως σενάρια που προσομοιάζουν με αυτό της «Μικρής ΔΕΗ».
Η άνοδος της μετοχής της εταιρίας εξάλλου χθες (27/5) κατά 11% αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τις προσδοκίες για λύσεις βιώσιμες τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού.
www.worldenergynews.gr