Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Με τελεσίγραφο «take it or leave it» για πρόγραμμα και μέτρα οι θεσμοί στο σημερινό (26/1) Eurogroup - Τα επίμαχα μέτρα

Με τελεσίγραφο «take it or leave it» για πρόγραμμα και μέτρα οι θεσμοί στο σημερινό (26/1) Eurogroup - Τα επίμαχα μέτρα
Από χθες 25/1 στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις
Θέση μάχης για το σημερινό 26/1/2017 Eurogoup λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη να βρίσκονται από χθες 25/1 στη Βελγική πρωτεύουσα για επαφές με αξιωματούχους πριν από το κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες θα έχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με διάφορους αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Στην ατζέντα των ελληνικών επαφών περιλαμβάνονται πρόσωπα της «αυλής» Σόιμπλε όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και υπουργοί - επίτροποι, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ή ο επίτροπος Πιέρ Μοκσοβισί, φιλικά διακείμενοι προς την ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος η στήριξη των ελληνικών θέσεων για θέσπιση μηχανισμού αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων, χωρίς τη θεσμοθέτηση μέτρων αλλά και για μία συνολική συμφωνία.
Η μόνη παραχώρηση που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση αφορά στη διά νόμου παράταση του υφιστάμενου δημοσιονομικού «κόφτη» μόνο κατά έναν επιπλέον χρόνο, έως το 2019.
Στην συνεδρίαση του Eurogroup οι θεσμοί θα παρουσιάσουν τις εκθέσεις για την «πρόοδο» της Αθήνας αλλά και για τα ανοικτά μέτωπα, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του προς τους θεσμούς έχει δεσμευθεί ότι θα αναλύσει λεπτομερώς την πρόταση της κυβέρνησης για την συμφωνία.

Εντείνουν τις πιέσεις οι Θεσμοί

Οι θεσμοί από την πλευρά τους αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για την άμεση νομοθέτηση των μέτρων έστω και αν αυτά χρειαστεί αργότερα να ακυρωθούν. Με την διαφορά ότι ο στόχος του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτυγχάνεται χωρίς την παραμικρή απόκλιση.
Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι με την πρότασή της θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με στόχο την συμφωνία έως την επόμενη σύνοδο της 20ης Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσει η περίοδος των εκλογών σε ορισμένες χώρες (όπως π.χ. 15 Μαρτίου Ολλανδία) που θα την μεταθέσουν για το Φθινόπωρο.
Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο όσο ακραίο και αν ακούγεται , εντούτοις υπάρχει πάνω στο τραπέζι και μάλιστα στοιχειώνει την κυβέρνηση η οποία πριν προλάβει να γιορτάσει τα δύο χρόνια διακυβέρνησης θα πρέπει να ετοιμάσει …την πανοπλία της για το Eurogroup.
Σαφώς και το κλίμα στην σημερινή συνάντηση θα είναι εχθρικό για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών από τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υιοθετήσει την σκληρή γραμμή Σόιμπλε, για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πλήρης αποδοχή των όρων του ΔΝΤ

Ενώ οι μέχρι πρότινος «συμβιβαστικές ή εναλλακτικές» λύσεις που αναζητούνταν μέσω Κομισιόν και ΕΚΤ, έπεσαν στο κενό, και τώρα έχει δοθεί το σήμα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη αποδοχή των όρων που θέτει το ΔΝΤ.
Και τούτο διότι παρά την πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση Κομισιόν- ΔΝΤ για τη μεθοδολογία και τα στοιχεία του Ταμείου, η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται, πλέον, αδιαπραγμάτευτη και η ελληνική πλευρά θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος: ή ψηφίζετε τα μέτρα που ζητάει το Ταμείο και παίρνετε χρέος (μεσοπρόθεσμα μέτρα) και ποσοτική χαλάρωση ή τίποτα.
Το μήνυμα «take it or leave it» των θεσμών πρακτικά σημαίνει ότι αν η ελληνική πλευρά δεχθεί αυτό το «τελεσίγραφο» θα πρέπει να ψηφίσει προκαταβολικά νέα μέτρα ύψους περίπου 4 - 4,5 δισ. ευρώ και μάλιστα από τον σκληρό πυρήνα του προϋπολογισμού, δηλαδή από το αφορολόγητο κι από τις συντάξεις, που ως γνωστόν έχουν στοχοποιηθεί από το ΔΝΤ, όχι τώρα αλλά από την αρχή της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, για κάθε 300 ευρώ μείωσης της έκπτωσης φόρου (σήμερα είναι 1.900 ευρώ για τους άτεκνους), εξασφαλίζονται έσοδα 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Άρα αν η έκπτωση φόρου μειωθεί στα 1.000 ευρώ, μπορούν να εξασφαλιστούν περίπου 3 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει όμως ότι το αφορολόγητο θα πέσει από τις 8.636 ευρώ στις 4.545 ευρώ, άρα θα φορολογηθούν ακόμα και οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ!
Όσον αφορά στο υπόλοιπο κενό (1-1,5 δις. ευρώ), οι τεχνοκράτες ζητάνε να καλυφθεί από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, με «ψαλίδισμα» ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ή από την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.
Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να επαναλάβει και την πρότασή του για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5% για μετά το 2018 - σε αντίθεση με το 3,5% που ζητά η Γερμανία - με το 1% της διαφοράς να πηγαίνει για μείωση φόρων και εισφορών.

Μ. Χριστοδούλου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης