Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

BNP Baribas: Πως θα επηρεάσουν τη χρηματοδότηση του ESM τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

BNP Baribas: Πως θα επηρεάσουν τη χρηματοδότηση του ESM τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (που αρχικά συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου) αρχίζουν να υλοποιούνται μετά από μια μικρή καθυστέρηση, επισημαίνει η BNP Paribas, η οποία στην τελευταία της ανάλυση επιχειρεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η επίπετωση των νέων μέτρων στους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωζώνης, στον ESM και τον EFSF.
Στην τελευταία 9σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "EFSF/ESM Greek debt relief plan to go ahead" (Το σχέδιο των EFSF/ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αρχίζει και υλοποιείται), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η BNP Paribas κάνει μια μικρή αναδρομή των γεγονότων σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο "πάγωσε" όταν ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε απροσδόκητα εφάπαξ βοήθημα για τους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για ορισμένα νησιά.
Ήταν μια απόφαση που ήρθε χωρίς τη διαβούλευση με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Η διαδικασία έγκρισης αποκαταστάθηκε όταν το Eurogroup έλαβε μια επιστολή από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Στις 23 Ιανουαρίου, τα διοικητικά όργανα του ESM και του EFSF ολοκλήρωσαν και επίσημα τη διαδικασία έγκρισης των μέτρων.
Ως εκ τούτου, η εφαρμογή θα ξεκινήσει τώρα.
Οι κύριες επιπτώσεις, πρόκειται για το EFSF και ESM είναι:
1. Το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων των EFSF / ESM για το 2017 αυξάνεται κατά 7 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την ανταλλαγή των FRNs.
Συνολικά, ο EFSF σκοπεύει να εκδώσει 40 δισ. ευρώ το 2017, και ο ESM 17 δισ.
Μετά την αφαίρεση των λήξεων, ο EFSF και ο ESM θα εκδώσουν 14 δισ ευρώ ο καθένας.
Το 2018, το EFSF έχει οριστεί να εκδώσει επιπλέον 21 δισ ευρώ και ESM 20 δις.
2. Ο ESM θα αρχίσει να υλοποιεί μια back-to-back χρηματοδότηση για μερικές από τις μελλοντικές εκταμιεύσεις για την Ελλάδα (30 δισ ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν για την Ελλάδα από τα μέσα του 2018).
Έτσι, εκτιμάται ότι ο ESM θα αυξήσει το μέσο προφίλ ωριμότητας από 8,7 έτη σήμερα.
3. Ο ESM θα συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής για να καθορίσει το επιτόκιο για μέρος του δανείου του προς την Ελλάδα (Περί τα 31,7 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί, συμπεριλαμβανομένων των 5,4 δισ. ευρώ σε FRNs).

Αναλυτικά τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με τον ESM, εκτιμάται ότι όταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφαρμοστούν πλήρως θα μειωθεί ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
Αναμένεται, επίσης, ότι οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
Εως σήμερα ο ESM έχει παράσχει δάνεια στην Ελλάδα συνολικού ύψους 173,5 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερό για περίπου 80 - 100 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες).
Πρόκειται για σχεδόν το μισό ελληνικό χρέος που έχει στα χέρια του ο ESM και το μέγεθος ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις για σταθεροποίηση επιτοκίων σε δάνεια ύψους 15 - 20 δισ. ευρώ.
Πέραν αυτού, ο ΕSM θα προχωρήσει και σε δύο ακόμα παρεμβάσεις στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
- Στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέρους των δανείων που έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα (στα 32 έτη από 27 έτη που είναι σήμερα για κάποια δάνεια).
Ο EFSF αναμένει να εφαρμόσει το μέτρο αυτό στις αρχές του 2017
- Στη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων, χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.
Πρόκειται για μέτρο που αναπτύσσεται σε τρία πεδία και έχει τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση, καθώς εκτιμάται από τον ESM ότι προκαλεί ελάφρυνση 15,3% του ΑΕΠ και κατά 3,4% των δανειακών αναγκών ως το 2060.
Συγκεκριμένα το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω:
α) της σταδιακής ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα.
Η συνολική αρχική αξία αυτών των δανείων ήταν 42,7 δισ. ευρώ, αλλά ήδη πολλά από αυτά τα ομόλογα έχουν καταλήξει στην ΕΚΤ.
β) του swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει ληφθέντα δάνεια με ελαφρώς υψηλότερο αλλά σταθερό επιτόκιο άρα βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει επιβάρυνση για την Ελλάδα
γ) της εισαγωγής ανάλογης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
- Την άρση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης, που αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
Η παρέμβαση αυτή αφορά στα 11,3 δις ευρώ που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά (Debt Buy Back) του 2012 και ως τώρα δεν επιβαρύνονταν με προμήθεια.
Το μέτρο αυτό έχει τη μικρότερη θετική επίπτωση, ήτοι 220 εκατ. ευρώ στις πληρωμές τόκων και μόνο για το 2017.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης