Τελευταία Νέα

Χωρίς αδειοδότηση η συμμετοχή στους διαγωνισμούς για μη ώριμα έργα ΑΠΕ - Η εισήγηση της ΡΑΕ

Χωρίς αδειοδότηση η συμμετοχή στους διαγωνισμούς για μη ώριμα έργα ΑΠΕ - Η εισήγηση της ΡΑΕ

Το φθινόπωρο η «πρεμιέρα» με το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης

Το πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών για μη ώριμα έργα ΑΠΕ σχεδιάζει η ΡΑΕ, ώστε αυτό να κάνει «πρεμιέρα» μέσα στον φθινόπωρο - όπως προγραμματίζει η Αρχή - με την προκήρυξη για το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης.
Ανάμεσα στις αποφάσεις της ΡΑΕ που έχουν οριστικοποιηθεί και για την οποία έχει ήδη αποστείλει σχετική εισήγηση στο ΥΠΕΝ, είναι η αδειοδότηση να μην αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.
Το σκεπτικό της ΡΑΕ είναι ότι, από τη στιγμή που αναπόφευκτα θα υπάρξουν έργα τα οποία δεν θα κατακυρώσουν τιμή αναφοράς, και επομένως δεν θα λάβουν το χρηματοδοτικό «πράσινο φως» για να κατασκευασθούν, γι’ αυτά η αδειοδότηση θα ήταν ανώφελη.
Αντίθετα, η αδειοδοτική φάση θα έχει νόημα μόνο για τις μονάδες που θα «κλειδώσουν» αποζημίωση και επομένως πρόκειται να υλοποιηθούν.
Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει μετά τον διαγωνισμό.
Ειδικά μάλιστα για τις αιολικές μονάδες και με δεδομένο ότι η περιοχή κατά μήκος του καλωδίου Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης έχει διαπιστωμένα υψηλό αιολικό δυναμικό, η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ να απαλειφθεί η υποβολή ανεμολογικών μετρήσεων διάρκειας ενός έτους, από την κατάθεση της αίτησης για άδεια παραγωγής.
Κι αυτό γιατί τα ανεμολογικά δεδομένα θα καθυστερούσαν κατά 14 μήνες την υποβολή της αίτησης, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα και για έναν ακόμη λόγο, αφού ουσιαστικά οι επενδυτές θα έχουν συνεκτιμήσει τις ανεμολογικές συνθήκες της περιοχής κατά την υποβολή των προσφορών τους στη δημοπρασία.

Εκκρεμότητες

Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχουν ακόμη αρκετά εκκρεμή αιτήματα για τα οποία πρέπει να αποφασίσει η Αρχή, όπως για παράδειγμα το κατά πόσο και σε αυτή την περίπτωση η εξέταση αιτήσεων από Ενεργειακές Κοινότητες για αδειοδότηση θα γίνεται κατά προτεραιότητα έναντι άλλων αιτήσεων όπως έχει θεσμοθετηθεί. Παράλληλα, σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται ο ειδικός αλγόριθμος της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, για την αντιμετώπιση των επικαλυπτόμενων έργων.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στον διαγωνισμό για το καλώδιο η Αρχή προσανατολίζεται στη συμμετοχή τόσο αιολικών όσο και φωτοβολταϊκών μονάδων με μία ποσόστωση, ενώ για τις μονάδες που θα προκριθούν από τη διαδικασία θα καθορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.
Σε κάθε περίπτωση, η δημοπρασία για το Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη θα αποτελέσει «οδηγό» για τη διενέργεια σε δεύτερη φάση διαγωνισμών για μη ώριμα έργα ΑΠΕ στα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία τροφοδοτούνται πλέον από το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης. Αργότερα, το ίδιο θα γίνει και με την Κρήτη, όταν θα ηλεκτρισθεί η «μικρή διασύνδεση» του νησιού με την Πελοπόννησο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης