Τελευταία Νέα

Ενεργό ρόλο στο έργο διασύνδεσης Κρήτη – Αττική για τις ελληνικές βιομηχανίες ζητούν οι ευρωβουλευτές της χώρας

Ενεργό ρόλο στο έργο διασύνδεσης Κρήτη – Αττική για τις ελληνικές βιομηχανίες ζητούν οι ευρωβουλευτές της χώρας

Το βιομηχανικό κόστος αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής

Ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η «Ελληνική Παραγωγή» εν όψει των Ευρωεκλογών με θέμα τη θέση της βιομηχανίας στην εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης και ομιλητές τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή και του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου.
Η αναγκαιότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους υπήρξε κοινή παραδοχή όλων των ομιλητών, με την κ. Σπυράκη να υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με μελέτη της PWC το κόστος της ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία είναι κατά 60% υψηλότερο σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.
Μάλιστα το χαρακτήρισε ως το χειρότερο βαρίδι για την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής το οποίο όπως είπε, επιβαρύνεται πολύ περισσότερο λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ.
Για να αντιμετωπιστούν αυτά η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να προχωρήσει η απελευθέρωση της και να εφαρμοστεί επιτέλους το Target Model, ενώ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συμφωνήσουν για το ενεργειακό μίγμα της επόμενης δεκαετίας.
Όπως είπε το ενεργειακό κόστος είναι μείζονος σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και πρόσθεσε ότι όλα τα άλλα, είναι δευτερεύοντα και μπορούν αντιμετωπιστούν. 
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημούλης ανέδειξε επίσης το ενεργειακό κόστος ως μείζον ζήτημα για την ανάπτυξης της βιομηχανίας προσθέτοντας επίσης τα θέματα του σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και των αδειοδοτήσεων.
«Πρέπει να συζητήσουμε την ουσία των προβλημάτων και να μην μετατρέπουμε τον πολιτικό διάλογο σε μπουγαδοκαυγά», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφάνεια και προτίμηση ελληνικών επιχειρήσεων

Ο κ. Παπαδημούλης έθεσε επίσης το ζήτημα της διαφάνειας στην κατανομή των κονδυλίων για επενδύσεις και σημείωσε ότι είναι πολλοί  εκείνοι που στις Βρυξέλλες του έχουν θέσει ως πρόβλημα την αναγκαιότητα να συνεργαστούν με κάποιον Έλληνα για να μπορέσουν να διεκδικήσουν έργα στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της η κ. Σπυράκη απάντησε σε αυτό ότι τάσσεται υπέρ της ύπαρξης θετικής μεροληψίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και έφερε ως αρνητικό παράδειγμα τις προδιαγραφές του έργου της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική που έχουν καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο από τον ΑΔΜΗΕ ώστε να αποκλείονται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Μάλιστα σημείωσε ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα τη στιγμή που το έργο - όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση - δεν θα προχωρήσει ως PCI αλλά ως εθνικό έργο με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.
Αναφερόμενη στη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής και στην αντιπαράθεση με την Κομισιόν για τη συμμετοχή και της κυπριακής εταιρίας Eurasia, η κ. Καιλή επέρριψε ευθύνες τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Επιτροπή σημειώνοντας ότι δεν ξέρει ποια από τις δυο πλευρές έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη.
Όσο δε για τις προδιαγραφές του έργου μίλησε για ιδεοληψία που κάνει τους κυβερνώντες να αντιμετωπίζουν όλους του ξένους ως «καλούς» και τους Έλληνες ως διαπλεκόμενους και αυτό οδηγεί στον αφελληνισμό της επιχειρηματικότητας.
Απαντώντας και αναφερόμενος στο Euroasia, ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για κυπριακή offshore και λομπίστες χωρίς κεφάλαια, που όμως δεν πρέπει να καθυστερήσουν το έργο.
Τέλος ο κ. Κύρκος απέδωσε τις καθυστερήσεις στη διασύνδεση Κρήτης Αττικής στα συμφέροντα που τροφοδοτούν με μαζούτ τους σταθμούς της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης