Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Προσφυγικό και κυπριακή ΑΟΖ στο επίκεντρο της παρέμβασης Τσίπρα

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Προσφυγικό και κυπριακή ΑΟΖ στο επίκεντρο της παρέμβασης Τσίπρα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στο Sibiu της Ρουμανίας
Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας για την επόμενη 5ετία θα εστιάσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 9/5 στο Sibiu της Ρουμανίας.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προς αυτήν την κατεύθυνση θα επικαλεστεί τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της αρμόδιας για τα εξωτερικά θέματα F. Mogherini.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.
Επιπλέον και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και της προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων, στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης.
Ως προς το προσφυγικο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυσικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.
Επιπρόσθετα εκτιμάται ότι θα σταθεί στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό πρΰπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει έναν ευρωπαΐκό ταμείο καταθέσεων.

Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή ατζέντα

Η σημερινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι αφιερωμένη στην περίοδο μετά το Brexit ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ποιοι θα καταλάβουν τα αξιώματα-κλειδιά πέντε ευρωπαϊκών θεσμών.
Στη σύνοδο αυτή, οι 27 της ΕΕ (δεν θα είναι παρούσα η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May) έχουν συμφωνήσει να αποφύγουν κάθε συζήτηση για το Brexit, με τη Γαλλία να υποστηρίζει πως έχει έρθει η ώρα να βρεθεί στο επίκεντρο «η ευρωπαϊκή ατζέντα».
Σε αυτό το πλαίσιο οι 27 θα συζητήσουν αρχικά για τον ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή, μετά τη νέα σκλήρυνση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και κατόπιν θα καταπιαστούν με τη «στρατηγική ατζέντα» των επόμενων πέντε ετών.
Παράλληλα αναμένεται να εγκρίνουν με σύντομη κοινή διακήρυξή τους «δέκα δεσμεύσεις», οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αρχές όπως την υπόσχεση της υπεράσπισης της ενωμένης Ευρώπης «από την Ανατολή ως τη Δύση, από τον Βορρά ως τον Νότο» καθώς και την υπόσχεση ότι τα κράτη μέλη θα είναι πάντα «αλληλέγγυα μεταξύ τους σε περίπτωση ανάγκης».
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής δεν αναμένεται να είναι «μια σύνοδος εξαιρετικών αποφάσεων», αλλά μάλλον προπαρασκευαστική, προκειμένου να ετοιμαστεί «η νέα στρατηγική ατζέντα της ΕΕ ως το 2024», που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες ενώ θα αρχίσει και η συζήτηση σχετικά με τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk  αναμένεται να «ενημερώσει τους ηγέτες για τον τρόπο που λογαριάζει να οργανώσει τη διαδικασία ονομασίας των επόμενων ηγετών των θεσμών της ΕΕ», καθώςν πέραν του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και του επόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να επιλεγούν, αργότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και ο νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Η συζήτηση αυτή αναμένεται σε κάθε περίπτωση να γίνει πιο συγκεκριμένα στη σύνοδο της 28ης Μαΐου, αφού θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το πρόγραμμα της Συνόδου

12:30 Έναρξη Συνόδου Κορυφής, ανταλλαγή απόψεων ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
13:30 Γεύμα εργασίας
15:30 Συνέχεια εργασιών Συνόδου Κορυφής

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης