Φυσικό Αέριο

Εντός χρονοδιαγράμματος ο αγωγός φυσικού αερίου Νορβηγίας - Πολωνίας

Εντός χρονοδιαγράμματος ο αγωγός φυσικού αερίου Νορβηγίας - Πολωνίας
Τον Οκτώβριο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του
Ο προγραμματισμένος αγωγός που συνδέει τα νορβηγικά πεδία φυσικού αερίου με τις αγορές στη Δανία και την Πολωνία βρίσκεται σε καλό δρόμο για ολοκλήρωση μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Jacek Czaputowicz την Τετάρτη 8/5/2019.
Η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης θεωρεί τον αγωγό ως έναν τρόπο διαφοροποίησης του εφοδιασμού  με φυσικό αέριο, το περισσότερο από το οποίο εισάγεται επί του παρόντος από τη Ρωσία με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Gazprom που λήγει το 2022.
"Πάει καλά. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την επένδυση μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Αυτή τη στιγμή είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα », δήλωσε ο Czaputowicz σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον νορβηγό ομόλογό του Ine Eriksen Soereide στο Όσλο.
Ο Πολωνός υπουργός είπε στο Reuters ότι η κατασκευή του αγωγού θα μπορούσε να αυξήσει μόνο το ενδιαφέρον πολωνικών ενεργειακών εταιρειών όπως η κρατικη PGNiG και το διυλιστήριο Lotos για επενδύσεις στη Νορβηγία.
"Σίγουρα, αν κατασκευαστεί ο αγωγός, θα είναι ένα άλλο επιχείρημα για επενδύσεις στους τομείς της Νορβηγίας ... Γνωρίζοντας τη φιλοσοφία της εταιρείας (PGNiG), ενδιαφέρονται πολύ", συμπλήρωσε.
Η PGNiG, η οποία συμφώνησε τον Οκτώβριο να αγοράσει το 42,38% της συμμετοχής της Equinor στον τομέα αερίου Tommeliten Alpha   στη Νορβηγία, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρα μέσω εξαγορών.
Η επιχείρηση στοχεύει σε συνολική παραγωγή αερίου 2,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μέχρι το 2022 από 0,55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2017.
Η Πολωνία χρησιμοποιεί περίπου 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και εισάγει περισσότερα από τα μισά από την Gazprom. Η χωρητικότητα του Baltic Pipe θα είναι 10 bcm ετησίως.
"Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για να μην αναγκαστούμε να συνεχίσουμε τη σύμβαση με την Gazprom. Απλά δεν θέλουμε να παρατείνουμε αυτό το συμβόλαιο », δήλωσε ο Czaputowicz.
Ερωτηθείς για το πώς η Πολωνία θα αναπληρώσει οποιοδήποτε κενό στην προσφορά σε περίπτωση που η κατασκευή του αγωγού χρειαστεί περισσότερο χρόνο, είπε ότι υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για να το εγγυηθεί.
"Για παράδειγμα, το τερματικό μας LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), το οποίο θα διευρυνθεί," πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Σουηδίας στο Swinoujscie  πρόκειται να επεκτείνει την ετήσια δυναμικότητα στα 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από 5 δισεκατομμύρια εκατοστά μέχρι το 2021, ελπίζοντας να εκμεταλλευτεί την υψηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη και να μειώσει την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία.
"Θεωρούμε τη Νορβηγία ως αξιόπιστο διεθνή εταίρο. Η Ρωσία δεν είναι ένας τέτοιος συνεργάτης για εμάς ", ανέφερε ο Czaputowicz.
Η PGNiG είχε ήδη αγοράσει τέσσερα φορτία LNG μέχρι την 7η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με πέντε φορτία για το σύνολο του περασμένου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης