Ενέργεια

Νέο μπλόκο Κομισιόν στο Μηχανισμό Ευελιξίας – Με απώλεια 80 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν οι ηλεκτροπαραγωγοί

Νέο μπλόκο Κομισιόν στο Μηχανισμό Ευελιξίας – Με απώλεια 80 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν οι ηλεκτροπαραγωγοί

Θεωρείται απίθανο οι Βρυξέλλες να αποδεχθούν αίτημα της ελληνικής πλευράς για «ξεπάγωμα» του Μηχανισμού χωρίς την παράλληλη λειτουργία του νέων αγορών

Μετά την καθυστέρηση ένταξης των συστημάτων απόκρισης ζήτησης (demand response) και αποθήκευσης στον Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, η οποία όπως έχει γράψει το World Energy News (11/04) έχει ήδη προκαλέσει την αναστολή της λειτουργίας του Μηχανισμού έπειτα από παρέμβαση της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες εγείρουν πλέον και την αναβολή έναρξης του Target Model ως έναν ακόμη λόγο για το μπλοκάρισμα του μέτρου.
Το «μπλόκο» αφορά τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Μηχανισμού, που κανονικά θα ξεκινούσε στο β’ εξάμηνο του 2019 και θα ολοκληρωνόταν με τη λήξη του, τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, η φάση αυτή προβλεπόταν να «τρέξει» παράλληλα με τη λειτουργία των νέων αγορών του Target Model που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2019.
Έτσι, καθώς η έναρξη του Target Model θα καθυστερήσει, η Κομισιόν ζήτησε εκ νέου να παραμείνει «παγωμένη» η διαδικασία των δημοπρασιών για την παροχή υπηρεσιών ευελιξίας.
Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν πως το νέο αυτό εμπόδιο είναι ακόμη πιο σημαντικό από την ένταξη του demand response στο μέτρο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κύκλοι των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών επισημαίνουν ότι θα πρέπει να θεωρείται απίθανο οι Βρυξέλλες να δεχθούν τυχόν αίτημα της ελληνικής πλευράς για «ξεπάγωμα» του Μηχανισμού, χωρίς την παράλληλη λειτουργία του νέων αγορών.
Επομένως, με δεδομένο ότι ακόμη και η δοκιμαστική λειτουργία (dry run) του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δεν πρόκειται στην πιο αισιόδοξη περίπτωση να ξεκινήσει νωρίτερα από το φθινόπωρο, και άρα η κανονική του λειτουργία πριν από το τέλος του 2019 με αρχές του 2020, στην πράξη είναι οριστικά χαμένη η δεύτερη φάση των δημοπρασιών.

Απώλεια εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ευέλικτες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες δεν θα μπορούν να λάβουν για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 αποζημιώσεις για την παροχή ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα.
Κάτι που, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, σημαίνει απώλεια εσόδων ύψους 80 εκατ. ευρώ για τους εγχώριες ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ρεύματος.
Όπως είχε γράψει το World Energy News, η Κομισιόν προχώρησε τον περασμένο μήνα σε αναστολή εφαρμογής του μέτρου, καθώς η ελληνική πολιτεία δεν είχε θεσπίσει ως όφειλε τη δυνατότητα συμμετοχής των συστημάτων απόκρισης ζήτησης (demand response) και αποθήκευσης, όπως προβλεπόταν να γίνει από την 1η Απριλίου.
Πλέον, η προσθήκη της παραμέτρου καθυστέρησης εφαρμογής του Target Model, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τις Βρυξέλλες, προκειμένου αυτές να άρουν το «μπλόκο».
Υπενθυμίζεται πως ο Μηχανισμός εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ενάμισι περίπου έτος μετά τη λήξη των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), τα οποία διαδέχθηκε.
Στο μεσοδιάστημα, οι ευέλικτες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες λειτούργησαν χωρίς την παρουσία πλαισίου που να αποζημιώνει τη δυνατότητά τους για την άμεση έγχυση ενέργειας στο σύστημα.
Αποζημίωση για υπηρεσίες ευελιξίας λαμβάνει και η ΔΕΗ, συμμετέχοντας στις δημοπρασίες με τις μονάδες φυσικού αερίου και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που διαθέτει.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα έσοδα του Μηχανισμού προέρχονται από τους προμηθευτές και η ΔΕΗ έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στην προμήθεια απ’ ό,τι στην ηλεκτροπαραγωγή, το «καθαρό» οικονομικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή του Μηχανισμού είναι αρνητικό για την επιχείρηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης