Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Ξεκινά η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών για τα έργα ανάπτυξης του FSRU Αλεξανδρούπολης

Ξεκινά η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών για τα έργα ανάπτυξης του FSRU Αλεξανδρούπολης

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου συνεχίστηκε η προετοιμασία για τη διενέργεια του Market Test δέσμευσης χωρητικότητας στον σταθμό

Θέμα λίγων ημερών είναι η έναρξη των δεσμευτικών φάσεων των δύο διαγωνισμών, με τους οποίους θα λάβει «σάρκα και οστά» ο πλωτός σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου, στα ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Όπως αναφέρει στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της για το πρώτο τρίμηνο του 2019 η εταιρία GasLog, η οποία συμμετέχει με 20% στην Gastrade που υλοποιεί το έργο, η φάση δεσμευτικών προσφορών και για τις δύο διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαΐου. 
Όπως είναι γνωστό, ο ένας διαγωνισμός αφορά τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση της πλωτής μονάδας.
Η δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία έχει να κάνει με την κατασκευή των υποδομών (όπως του θαλάσσιου και χερσαίου αγωγού) οι οποίες θα συνδέουν το πλωτό τέρμιναλ με το ελληνικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ.
Και για τις δύο διαδικασίες έχει προηγηθεί η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της οποίας για την κατασκευή της πλωτής μονάδας συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Όσον αφορά τις υποδομές διασύνδεσης με το ΕΣΦΑ, από την αξιολόγηση των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, τα προεπιλεγέντα σχήματα είναι επτά, αποτελούμενα από κοινοπραξίες ελληνικών και διεθνών Ομίλων.

Προετοιμασία του τελικού market test

Σύμφωνα με την GasLog, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου συνεχίστηκε παράλληλα η προετοιμασία για τη διενέργεια της δεσμευτικής φάσης του Market Test, για τη δέσμευση χωρητικότητας στον σταθμό.
Σε διαδικασία επισημοποίησης βρίσκεται επίσης η «είσοδος» στη μετοχική σύνθεση της Gastrade τόσο της ΔΕΠΑ όσο και της Bulgartransgaz, η οποία διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη γείτονα χώρα.
Σχετικά τον χρόνο λήψης της τελικής επενδυτικής απόφασης για το FSRU, τον οποίο η Gastrade έχει προσδιορίσει στα μέσα του 2019, η GasLog επισημαίνει πως αυτός υπόκειται στην επιτυχή αποπεράτωση των δύο διαγωνισμών και της δεσμευτικής φάσης του Market Test, στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τη χρηματοδότηση του project και τις σχετικές κρατικές ενισχύσεις, καθώς και σε αποφάσεις διάφορων ρυθμιστικών φορέων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης