Αναλύσεις

Τι θα πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Θεσμούς στις 26 Ιανουαρίου 2017

Τι θα πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Θεσμούς στις 26 Ιανουαρίου 2017
Το περιεχόμενο της επιστολής θα συζητηθεί αναλυτικά στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου 2017
Με συγκεκριμένες θέσεις σ' όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα προσέλθει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου 2017, όπως ενημέρωσε μέσω επιστολής ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, στην επιστολή θα περιγράφονται μέτρα που θα διασφαλίζουν το στόχο για πλεόνασμα 3,5%, καθώς και η δέσμη μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα ξεκλειδώνουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.  
Έως την Τετάρτη 25/1/2017 θα έχει αποσταλεί σε Juncker, Dijsselbloem, Regling και Wizer.
Γι' αυτό το λόγο, κ. Τσακαλώτος θα έχει σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, σε μια προσπάθεια σύγκλισης και εξεύρεσης κοινών τόπων πριν από τις μεγάλες αποφάσεις.
Το περιεχόμενο της επιστολής θα συζητηθεί αναλυτικά στο Eurogroup της Πέμπτης 26/1 όπου η Ελλάδα θα είναι κεντρικό θέμα σε αυτή την συνεδρίαση.
Ο κ. Τσακαλώτος αναλύει τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σε τρεις επιμέρους ενότητες προτάσεων, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Οι ενότητες αυτές είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι μεταρρυθμίσεις και ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Η κυβέρνηση επιθυμεί την επίλυση όλων των θεμάτων σε μία συμφωνία - πακέτο.
Εκτιμάται ότι το ελληνικό κείμενο θα αποτελέσει το εισιτήριο για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης η οποία λόγω των εξωφρενικών απαιτήσεων του ΔΝΤ έχει σχεδόν λιμνάσει.
Μετά τις απειλές Schaeuble ότι «χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα» η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε νέες συμπληγάδες με αποτέλεσμα να υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις προκειμένου να αποφύγει ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας που εγκυμονεί τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων που έχει η χώρα (ομόλογο Σαμαρά 2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ δόση προς τον ΕSΜ).  
Ως αντάλλαγμα για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει αυτός ο «διευρυμένος κόφτης» που σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνταξιούχους πρόκειται να ισχύει μόνο για ένα χρόνο (σ.σ. το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018), η κυβέρνηση ζητά ισχυρότερη δέσμευση από το Eurogroup για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Και παράλληλα επιμένει στην πρόταση για διατήρηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% αλλά με τη διαφορά ότι το 1% από το πλεόνασμα θα διοχετεύεται στην οικονομία με τη μορφή μειώσεων στη φορολογία ή έκτακτων βοηθημάτων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης