Ενέργεια

Η «απάντηση» της Αυστραλίας στις εκπομπές CO2 - Οι δράσεις των Woodside Petroleum και Siemens

Η «απάντηση» της Αυστραλίας στις εκπομπές CO2 - Οι δράσεις των Woodside Petroleum και Siemens
Κάθε χρόνο ο κόσμος καταναλώνει 55 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά κατά την επόμενη δεκαετία
Στη μάχη για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από το υδρογόνο και την προσπάθεια για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ρίχνεται η Αυστραλία σύμφωνα με το Guardian.
Το υδρογόνο θεωρείται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική λύση για το LNG και άλλα ορυκτά καύσιμα και η Αυστραλία έχει πολλά να κερδίσει από μια νέα εξαγωγική βιομηχανία, με εταιρείες όπως η Woodside Energy και η Siemens που ήδη επενδύουν.
Κάθε χρόνο ο κόσμος καταναλώνει 55 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά κατά την επόμενη δεκαετία.
Καθώς χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αγκαλιάζουν το υδρογόνο για να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 8 εκατομμύρια τόνους από το 2030 και περίπου 35 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2040.

Ενώ το υδρογόνο χρησιμοποιείται στην κατασκευή γυαλιού, χάλυβα και λιπασμάτων, η μεγαλύτερη ζήτηση είναι πιθανό να προκύψει από τη χρήση του ως καυσίμου για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με υδρογόνο, μεγάλες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και δημόσιες συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία.
Μέχρι στιγμής, το κύριο εμπόδιο υπήρξε πολιτική βούληση.
Αυτό φαινόταν να έχει επιλυθεί τον Φεβρουάριο, όταν ο συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δημόσιες διαβουλεύσεις για την ίδρυση της νέας βιομηχανίας πριν από τις επόμενες εκλογές.

Τέλος, στο παρελθόν το υδρογόνο αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό. Ωστόσο, η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της αλλαγής του κλίματος και η ανάγκη για μια μετάβαση που άρχισε να λαμβάνει περισσότερη προσοχή στην τεχνολογία, συνθέτουν το κάδρο της νέας πραγματικότητας.
Ενώ η σημερινή πολιτική επικεντρώνεται στην παραγωγή μπλε υδρογόνου, η τεχνολογία που απαιτείται για την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά πράσινου υδρογόνου σε κλίμακα βελτιώνεται γρήγορα.
Μεταξύ των τιτάνων της βιομηχανίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Woodside Petroleum, Peter Coleman, δήλωσε ότι το μπλε υδρογόνο είναι σήμερα το φθηνότερο για παραγωγή.
«Η τεχνολογία είναι έτοιμη σήμερα αλλά δεν έχει αναπτυχθεί ευρέως στην Αυστραλία έχουμε το πλεονέκτημα της ιδανικής τοποθεσίας για να παράγουμε υδρογόνο στα βορειοδυτικά της Αυστραλίας, όπου έχουμε πρόσβαση σε άφθονη ηλιοφάνεια για ηλιακή ενέργεια» συμπλήρωσε.
«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η Αυστραλία να επιταχύνει τα πράσινα σχέδια υδρογόνου κλίμακας και οι κυβερνήσεις να έχουν σαφή ρόλο στη στήριξη αυτής της μεγάλης νέας βιομηχανίας, όπως καθορίζει» υπογράμμισε ο Martin Hablutzel, ο επικεφαλής της στρατηγικής για τη Siemens.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης