Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι μπορεί να μην χρειαστούν περικοπές στην παραγωγή μετά τον Ιούνιο ενώ και ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας βλέπει ισορροπία στην αγορά
Ένας από τους ανθρώπους – κλειδιά στη Ρωσία για την προώθηση του συμφώνου με τον ΟΠΕΚ, ο Kirill Dmitriev, δήλωσε τη Δευτέρα 8/4/2019 ότι η Ρωσία θέλει να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου κατά την συνάντηση με τον ΟΠΕΚ τον Ιούνιο λόγω της βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς και της μείωσης των αποθεμάτων.
Ο Dmitriev, επικεφαλής του ταμείου άμεσων επενδύσεων του ρωσικού κράτους, ήταν ο πρώτος ρώσος αξιωματούχος που πρόβλεψε μια συμφωνία με τον ΟΠΕΚ το 2016 και έκτοτε κατέστη βασικός υπερασπιστής του συμφώνου, παρά τις πιέσεις των εγχώριων πετρελαϊκών εταιρειών να εγκαταλείψουν τη συμφωνία.
Ο Dmitriev, απεσταλμένος της Μόσχας στη Μέση Ανατολή γενικότερα και ειδικότερα στη Σαουδική Αραβία, είχε δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι ήταν ακόμα πολύ νωρίς για να τερματισθούν οι περικοπές στην παραγωγή, αντανακλώντας τη θέση του de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ την Σαουδική Αραβία.
Αλλά σε μια αλλαγή της θέσης, ο Dmitriev δήλωσε τη Δευτέρα ότι μπορεί να μην χρειαστούν περικοπές στην παραγωγή μετά τον Ιούνιο.
"Είναι πολύ πιθανό, δεδομένης της βελτίωσης της κατάστασης στην αγορά και της πτώσης των αποθεμάτων (ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του) να αποφασίσουν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους να εγκαταλείψουν τις περικοπές της προσφοράς και στη συνέχεια να αυξήσουν την παραγωγή", δήλωσε ο Dmitriev σε διάσκεψη στη Μόσχα.
"Η απόφαση αυτή δεν σημαίνει το τέλος της συμφωνίας, αλλά επιβεβαίωση ότι οι συμμετέχοντες συνεχίζουν τις προσπάθειες συντονισμού όταν είναι σημαντικό όχι μόνο να μειώσουν αλλά και να αυξήσουν την παραγωγή ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς", δήλωσε στη διάσκεψη.
Ο Dmitriev και ο υπουργός Ενέργειας Al. Novak είχαν δεχθεί αυξημένες πιέσεις πέρυσι από επιχειρήσεις όπως η Rosneft, της οποίας ο επικεφαλής Igor Sechin στενός συνεργάτης του Προέδρου Vladimir Putin, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις περικοπές της παραγωγής.
Ο Sechin υποστηρίζει ότι η Ρωσία χάνει μερίδιο αγοράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία δεν συμμετέχει σε περικοπές στην παραγωγή και ως εκ τούτου έχει ενισχύσει την παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ των 12 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία παράγουν περίπου 11 εκατομμύρια και 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα, αλλά θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή αρκετά γρήγορα εάν χρειαστεί.
Τον Ιανουάριο, ο Dmitriev δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να ξεκινήσει έναν πόλεμο τιμών πετρελαίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά είναι προτιμότερο να συνεχίσει τις περικοπές στην παραγωγή, ακόμη και με το κόστος της απώλειας μεριδίου αγοράς μεσοπρόθεσμα.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih έχει επίσης δηλώσει ότι είναι σημαντικό να επεκταθούν οι περικοπές πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.
Αλλά τη Δευτέρα δήλωσε ότι η αγορά κινείται προς την ισορροπία και πρόσθεσε ότι η εικόνα θα καταστεί σαφέστερη τον Μάιο.
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έχουν γίνει «σφικτές» παρά την άνοδο της παραγωγής των ΗΠΑ καθώς η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, μειώνοντας την παραγωγή και τις εξαγωγές τους και απορροφώντας αποτελεσματικά το μερίδιο αγοράς τους από την Ασία στην Ευρώπη.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τη συνάντησή τους τον Απρίλιο και θα συναντηθούν στις 25-26 Ιουνίου, καθώς αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έπρεπε πρώτα να δουν τι νέες κυρώσεις θα επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Ιράν στις αρχές Μαΐου.
"Σήμερα βλέπουμε ότι η τιμή του πετρελαίου να είναι σταθερή και τα αποθέματα να υποχωρούν.
Η απόφαση του Ιουνίου θα ληφθεί με βάση τις συνθήκες της αγοράς, αλλά μέχρι στιγμής βλέπουμε δυνατότητες αύξησης της παραγωγής, κάτι που δεν σημαίνει το τέλος της συμφωνίας αλλά τη λογική συνέχισή της ", δήλωσε ο Dmitriev στο Reuters στο περιθώριο της διάσκεψης.
"Η συμφωνία αφορά στη σταθεροποίηση της αγοράς. Μερικές φορές κόβουμε, αλλά μερικές φορές αυξάνουμε ", πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr