Με την αύξηση κατά 10% των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι βιομηχανίες θα πληρώνουν 65 - 67 ευρώ/MWh
Τα φθηνά βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ είναι μύθος.
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και είναι σκληρή για την ελληνική βιομηχανία που ανταγωνίζεται τις επιχειρήσεις της Ευρώπης, πληρώνοντας το ρεύμα κατά 40% ακριβότερο από τους ανταγωνιστές της και μάλιστα με στοιχεία του Ιουνίου του 2018 όταν δεν είχαν αυξηθεί ακόμη στα σημερινή επίπεδα οι τιμές του CO2.
Αυτό τονίζει με κάθε ευκαιρία ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) Αντώνης Κοντολέων και αυτό θα πει για μια ακόμη φορά μεθαύριο Τετάρτη 3/4 στη συνάντηση που θα έχει με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος αναζητεί λύσεις στο μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως είναι γνωστό η πρωτοβουλία Πιτσιόρλα μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει καρπούς και όπως είπε ο ίδιος σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα για τη νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση της βιομηχανίας για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους της δεν είναι εφικτή καθώς θα αποτελούσε κρατική ενίσχυση και θα προσέκρουε στο ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού.
Ωστόσο οι ενεργοβόρες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας που μέχρι την 1η Μαρτίου πλήρωναν στη ΔΕΗ 63 - 64 ευρώ/MWh και μετά την αύξηση 10% που μονομερώς αποφάσισε να επιβάλει στα τιμολόγια της η επιχείρηση, θα φθάνουν να πληρώνουν 65 - 67 ευρώ/MWh, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν λύσεις αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
Λύσεις που είναι σύννομες με το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάσα για την ελληνική βιομηχανία, η οποία από το 2017 αναμένει την εφαρμογή του Target Model και τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων, αλλά παρακολουθεί να δίνεται η μια παράταση μετά την άλλη και πλέον φοβάται ότι η λειτουργία του της προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρισμού θα μετατεθεί εκ νέου για το 2020.
Τέσσερις προτάσεις
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι προτάσεις - αιτήματα της βιομηχανίας προς την κυβέρνηση είναι τέσσερις και σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ είναι σύννομες με το ευρωπαϊκό δίκαιο:
• Υποβολή αιτήματος για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, το οποίο λήγει στο τέλος του 2019.
• Υιοθέτηση ενός μηχανισμού που θα μειώνει τα ΥΚΩ για επιλέξιμους κλάδους της βιομηχανίας. Πρόκειται για μηχανισμό ανάλογο με αυτόν που υιοθετήθηκε για τον επαναπροσδιορισμό του ΕΤΜΕΑΡ με βάση τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ.
• Απαλλαγή της βιομηχανίας τσιμέντου και άλλων κλάδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια.
• Αλλαγή του Τελωνειακού Κώδικα και εξίσωση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης μεταξύ των επιχειρήσεων που τροφοδοτούνται στην υψηλή και τη μέση τάση.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ΕΒΙΚΕΝ υπάρχει τρόπος να στηριχθεί η βιομηχανία αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και όλα όσα λέγονται περί φθηνών βιομηχανικών τιμολογίων είναι απλώς ένα μύθος που καταρρίπτεται εύκολα από τους αριθμούς.
www.worldenergynews.gr