Πετρέλαιο

Ο Trump καλεί τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή και οδηγεί σε πτώση την τιμή του πετρελαίου

tags :
Ο Trump καλεί τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή και οδηγεί σε πτώση την τιμή του πετρελαίου

Το πετρέλαιο κατέγραψε το καλύτερο τρίμηνο από το 2009

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη 28/3/2019, αλλά ανέκτησαν έδαφος  από τι ς μεγάλες απώλειες που σημείωσαν  μετά το αίτημα του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να ζητήσει από τον ΟΠΕΚ να ενισχύσει παραγωγή αργού πετρελαίου σε χαμηλότερες τιμές, καθώς σημείωσαν τα καλύτερα τριμηνιαία κέρδη τους σε μια δεκαετία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  West Texas Intermediate (WTI)μειώθηκαν κατά 26 σεντς στα 59,15 δολάρια το βαρέλι στις 1:04 μ.μ. EDT (1704 GMT). Νωρίτερα η σύμβαση είχε υποχωρήσει στα 58,20 δολάρια.
Τα συμβόλαια του Brent υποχώρησαν 31 σεντς στα 67,52 δολάρια το βαρέλι, αφού προηγουμένως είχαν μειωθεί στα 66,54 δολάρια μετά το τιτίβισμα του Trump, όπου αναφερόταν ότι είναι «πολύ σημαντικό ο ΟΠΕΚ να αυξήσει τη ροή του πετρελαίου» εξαιτίας των εύθραυστων παγκόσμιων αγορών.
Περί τις 20:25 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 59,26 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 0,27% και το Brent υποχωρούσε 0,03% στα 67,81 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 25% φέτος, ενώ το WTI σημειώνει μεγαλύτερο κέρδος του πρώτου τριμήνου από το 2002 και για τα δύο benchmarks το καλύτερο τριμηνιαίο κέρδος από το 2009, κυρίως λόγω των κινήσεων του ΟΠΕΚ και των συμμάχων όπως η Ρωσία για μείωση της παραγωγής.
Ο OPEC +, συμφώνησε να μειώσει  την παραγωγή από την αρχή του τρέχοντος έτους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
"Υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου θα λάβουν σοβαρά υπόψη την έκκληση του Προέδρου Trump για περισσότερη παραγωγή, η οποία ήταν η αρχική αντίδραση", δήλωσε ο John Kilduff, της Again Capital LLC στη Νέα Υόρκη.
Η Σαουδική Αραβία δυσκολεύεται να πείσει τη Ρωσία να παραμείνει πολύ περισσότερο στη συμφωνία και η Μόσχα μπορεί να συμφωνήσει μόνο σε παράταση τριών μηνών.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα και το Ιράν έχουν περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου αυτών των χωρών και αύξησαν τις τιμές του αργού φέτος.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι αναμένουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Μαΐου να παρατείνουν ορισμένες απαλλαγές από την επιβολή κυρώσεων για το ιρανικό πετρέλαιο, αλλά ενδέχεται να μειώσουν τον αριθμό των χωρών που τις λαμβάνουν.
Οι εξαιρέσεις 180 ημερών χορηγήθηκαν τον Νοέμβριο στην Κίνα, την Ινδία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Τουρκία και τη Νότια Κορέα.
Εκτός από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον μήνα έχουν παραλύσει τη βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας. Το βασικό λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου της χώρας Χοσέ και τέσσερις αναβαθμιστές αργού, που χρειάστηκαν για να μετατρέψουν το βαρύ πετρέλαιο της Βενεζουέλας σε εξαγώγιμους βαθμούς, σταμάτησαν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.
"Εάν οι μη προγραμματισμένες περικοπές εφοδιασμού παραμείνουν ως έχουν", οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα  75 δολάρια το βαρέλι καθώς τα αποθέματα υποχωρούν, ανέφερε ο Tamas Varga της PVM.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση και την οικονομία που συνδέονται με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν περιορίσει τις τιμές.
Η Κίνα έχει δεσμευτεί να ανοίξει περαιτέρω τις μαζικές χρηματοπιστωτικές αγορές σε ξένους επενδυτές καθώς αξιωματούχοι των ΗΠΑ έφθασαν στο Πεκίνο για περισσότερες εμπορικές συνομιλίες.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης