Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί ακόμη σε διαβούλευση το σχέδιο του Κώδικα λειτουργίας της προθεσμιακής αγοράς
Η λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο τέλος του 2019, θα αποτελέσει το κομβικό σημείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα, διμερή συμβόλαια που θα συνάπτονται μεταξύ μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών και παραγωγών ρεύματος να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες (27/3) στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου όπου παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας αλουμινίου.
Σύμφωνα με τη μελέτη ένας από τους κυριότερους ανασχετικούς παράγοντες στην προοπτική δυναμικής ανάπτυξης του κλάδου αλουμινίου τα επόμενα χρόνια είναι το ενεργειακό κόστος.
Απαντώντας λοιπόν στη συγκεκριμένη αιτίαση που ετέθη από το σύνολο των ομιλητών της εκδήλωσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο τέλος του 2019 θα εισάγει για πρώτη φορά τα διμερή συμβόλαια μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών ρεύματος, τα οποία μάλιστα θα είναι διαπραγματεύσιμα.
Όπως είπε πλέον οι βιομηχανίες δεν θα είναι υποχρεωμένες να συνάπτουν συμβόλαια μόνο με τη ΔΕΗ όπως ισχύει σήμερα, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να επιλέγουν το ενεργειακό μίγμα με το οποίο θα τροφοδοτούνται.
Επίσης τόνισε ότι με τη λειτουργία του Target Model και τη διασύνδεση με τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας η βιομηχανία θα έχει πρόσβαση σε φθηνότερες πηγές ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη η βιομηχανία έχει ειδικό καθεστώς τιμολόγησης αναφέροντας ως παραδείγματα το ΕΤΜΕΑΡ και τη διακοψιμότητα.
Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση
Πάντως η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ και εν συνεχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην προώθηση της λειτουργίας των αγορών του Target Model, προκαλεί εύλογες ανησυχίες στη βιομηχανία.
Άλλωστε η εφαρμογή του Target Model, ως μνημονιακή δέσμευση από το 2016 και μέχρι σήμερα σε κάθε αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα αναβαλλόταν από εξάμηνο σε εξάμηνο.
Στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία γίνεται αναφορά στην εκκίνηση του Target Model από τα μέσα του 2019, ενώ πρόσφατα ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Μιχάλης Φιλίππου δήλωσε ότι οι spot αγορές θα λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο και η προθεσμιακή αγορά στο τέλος του χρόνου.
Όλες αυτές οι αναβολές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί ακόμη σε διαβούλευση σχέδιο του Κώδικα λειτουργίας της προθεσμιακής αγοράς εντείνει τις ανησυχίες της βιομηχανίας ότι πιθανώς θα υπάρξει και περεταίρω καθυστέρηση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το όλο θέμα σχετίζεται και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφού οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να αγοράσουν μονάδες οι οποίες για αρκετό χρονικό διάστημα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν την ενέργεια που παράγουν με διμερή συμβόλαια εξασφαλίζοντας κάποια σταθερά έσοδα ανεξαρτήτως της πορείας της χονδρεμπορικής αγοράς.
Με δεδομένο μάλιστα ότι στην όλη διαδικασία εμπλέκονται και εταιρίες με μεγάλη βιομηχανική παραγωγή και ενδιαφέρον να εξασφαλίσουν μέσω της αγοράς των λιγνιτικών της ΔΕΗ χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο και αναδεικνύει τη σημασία της προθεσμιακής αγοράς και των διμερών συμβολαίων.
www.worldenergynews.gr