Αναλύσεις

Αναζητείται λύση ώστε χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά με ρήτρα εγγύησης η ΕΚΤ να δώσει DSA - QE

Αναζητείται λύση ώστε χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά με ρήτρα εγγύησης η ΕΚΤ να δώσει DSA - QE
Υπό αυτούς τους όρους εάν δηλαδή είχε προηγηθεί η συμφωνία και εάν το Eurogroup παρείχε τις διαβεβαιώσεις που ζητάει η ΕΚΤ τότε και μόνο τότε θα εντασσόντουσαν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
Προς συμφωνία δύο φάσεων, χωρίς εκλογές στην Ελλάδα, φαίνεται ότι οδεύουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Παρ΄ ότι ακόμη απέχουμε από την φάση της συμφωνίας, ωστόσο με βάση τις παρασκηνιακές ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με βάση τις πιέσεις – που αποδίδουν – που άσκησε ο Schaeuble o Γερμανός υπουργός οικονομικών αλλά και τις δηλώσεις Lagarde του ΔΝΤ ότι θέλει να κλείσει γρήγορα η ελληνική αξιολόγηση και να παραμείνει το Ταμείο στο τρίτο μνημόνιο… φαίνεται ότι οι προοπτικές για συμφωνία έχουν αυξηθεί.
Με βάση ένα νέο σχεδιασμό που έχει αποκαλύψει το bankingnews στόχος είναι η αξιολόγηση να κλείσει 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup και η τελική συμφωνία με το ΔΝΤ και τον ρόλο που θα έχει στο ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου του 2017.
Ουσιαστικά θα έχουμε μια συμφωνία δύο φάσεων.
Όμως το νεότερο και ουσιαστικότερο στοιχείο είναι το εξής
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή καταβάλλεται μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα πρακτικά εμπόδια που θέτει η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει ρητώς δηλώσει ότι για να μπορέσει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και για να μπορέσει να στηρίξει μια θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η νέα εξέλιξη είναι ότι το Eurogroup και εφόσον είχε επέλθει αυτή η συμφωνία δύο φάσεων για αξιολόγηση και ΔΝΤ να παράσχει διαβεβαιώσεις και ρητές δεσμεύσεις στην ΕΚΤ ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2018.
Θα μπορούσε να παρουσιαστεί η γκάμα των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και το Eurogroup να δεσμευθεί στην ΕΚΤ ότι αυτά θα εφαρμοστούν.

Ποια θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορεί να είναι δύο ειδών
-Νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων
-Πάγωμα της καταβολής των τόκων οι οποίοι θα κεφαλαιοποιούνται και θα καταβάλλονται μετά από χρόνια διευκολύνοντας την διαδικασία αποπληρωμής του χρέους.
Η Γερμανία διαφωνεί με την προοπτική τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να εξεταστούν σε αυτή την φάση.
Θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν προς το τέλος του 2017 ή αρχές 2018.
Η Γερμανία διαφωνεί γιατί υπάρχει αρνητικό κλίμα στους γερμανούς ψηφοφόρους και φορολογούμενους.
Έχουν δανείσει οι γερμανοί 94 δισεκ. στην Ελλάδα και δεν θέλουν να παράσχουν άλλες διευκολύνσεις στους «προβληματικούς έλληνες» όπως υποστηρίζουν πολλά μπλοκ στην Γερμανία
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ακόμη και εάν ανακοινώνονταν τον Μάρτιο του 2017 θα υλοποιούνταν μετά τα μέσα του 2018.
Οπότε η αποδοχή και ψήφιση αυτών των μέτρων δεν θα είχε τόσο ουσιώδεις πολιτικές συνέπειες στην Γερμανική πολιτική ελίτ.

Υπό αυτούς τους όρους εάν δηλαδή είχε προηγηθεί η συμφωνία και εάν το Eurogroup παρείχε τις διαβεβαιώσεις που ζητάει η ΕΚΤ τότε και μόνο τότε θα εντασσόντουσαν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worlgenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης