Φυσικό Αέριο

Nord Stream 2: Η Δανία θα εγκρίνει την πρόταση για τον αγωγό φυσικού αερίου

tags :
Nord Stream 2: Η Δανία θα εγκρίνει την πρόταση για τον αγωγό φυσικού αερίου

Για την κατασκευή 180 χλμ. του αγωγού  κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα

Η ρωσική εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 αναμένει να λάβει την έγκριση από τις δανικές αρχές για 180 χλμ. του αγωγού  κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ώστε να ολοκληρωθεί ο αγωγός μέχρι το τέλος του 2019  όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε εκπρόσωπος  της εταιρείαςτη Δευτέρα 25/3/19.
Ο εκπρόσωπος Nord Stream 2, Jens Mueller δήλωσε ότι υπάρχει "καλός λόγος" να πιστεύει ότι οι αρχές της Δανίας θα επεξεργαστούν μια δεύτερη πρόταση που υποβλήθηκε τον Αύγουστο του 2018 μέσα σε οκτώ έως δώδεκα μήνες, επιτρέποντας την ολοκλήρωση του αγωγού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Ακόμη και αν οι Δανοί καθυστερήσουν, η εταιρεία θα μπορούσε να φέρει επιπλέον πλοία τον αγωγό, είπε ο Mueller, σημειώνοντας ότι δύο πλοία που εργάζονται τώρα στα ανοικτά των ακτών της Σουηδίας και τοποθετούν περίπου 6 χιλιόμετρα την ημέρα. Με αυτό το ρυθμό, ο δανικός τομέας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα, είπε.
Το έργο Nord Stream 2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι υπό τη διεύθυνση της ρωσικής κρατικής επιχείρησης ενέργειας Gazprom, με το 50% να χρηαμτοδοτείται από τις γερμανικές Uniper και Wintershall της BASF, την αγγλο-ολλανδική Shell, την αυστριακή OMV  και την γαλλική Engie.
Ο αγωγός των 1.225 χιλιομέτρων, ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, έχει μπεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ και αρκετών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας που φοβούνται ότι θα αυξήθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τη Μόσχα.
Ο αγωγός, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο κατευθείαν στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έχει επίσης επικριθεί επειδή θα στερἠσει από την Ουκρανία τα κερδοφόρα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου.
Τέσσερις χώρες - η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία και η Ρωσία - έχουν εγκρίνει την κατασκευή του αγωγού, αλλά η Δανία διατηρεί τις επιφυλάξεις της. Η Nord Stream 2, τον Αύγουστο του 2018, πρότεινε μια εναλλακτική διαδρομή που θα οδηγούσε τον αγωγό μέσω των αποκλειστικών ζωνών της οικονομικής ζώνης της Δανίας, αλλά θα απεύφευγε τα χωρικά ύδατά της.
"Υπάρχει καλός λόγος να υποθέσουμε ότι θα λάβουμε αυτή την έγκριση σε ένα χρονικό σημείο όταν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την κατασκευή με απλό τρόπο", δήλωσε ο Mueller.
Επίσης, σύμφωνα με το Reuters μειώθηκε  o κίνδυνοw να επιβάλει η Ουάσιγκτον κυρώσεις κατά των εταιρειών που εμπλέκονται στο νόμο για την καταπολέμηση των κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Αμερικής (CAATSA).
Η οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2017 κατέστησε σαφές ότι ο νόμος δεν ισχύει για τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τη θέσπιση της νομοθεσίας τον Αύγουστο του 2017, μήνες μετά τη σύναψη συμβάσεων με τους δυτικούς επενδυτές της.
«Εξετάζοντας το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να επηρεαστεί», δήλωσε ο Mueller.
Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, Richard Grenell, τον Ιανουάριο προειδοποίησε τις γερμανικές εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις αν προχωρήσουν με το έργο.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης