Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Πιέσεις για συμφωνία σε δύο φάσεις – Στις 20/2 για την αξιολόγηση στο Eurogroup και 20/3 με ΔΝΤ

Πιέσεις για συμφωνία σε δύο φάσεις – Στις 20/2 για την αξιολόγηση στο Eurogroup και 20/3 με ΔΝΤ
Οι πιέσεις αυτές οι οποίες κορυφώνονται εσχάτως έχουν ένα στόχο να δείξουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα βρεθεί σε ακόμη χειρότερη θέση.
Οι συστηματικές απειλές του Γερμανού υπουργού οικονομικών Wolfgang Schaeuble αρχίζουν να αποδίδουν.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή το τελευταίο διάστημα ο Schaeuble προειδοποιεί την Ελλάδα ότι εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα συμβούν τα εξής:
1) Χωρίς το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί αυτόματα.
2) Χωρίς το ΔΝΤ η Γερμανία δεν θα στηρίξει το τρίτο  μνημόνιο
3) Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος ίσως έως το τέλος του 2017 έως ότου συμφωνηθεί το νέο αναθεωρημένο τρίτο μνημόνιο της Ελλάδος εάν αποφασίσει να αποχωρήσει το ΔΝΤ.
Οι πιέσεις αυτές οι οποίες κορυφώνονται εσχάτως, έχουν ένα στόχο να δείξουν στην ελληνική κυβέρνηση, ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα βρεθεί σε ακόμη χειρότερη θέση.
Πίσω από τις ελληνικές «τσάμπα μαγκιές» της κυβέρνησης που χλευάζουν έως ειρωνεύονται το ΔΝΤ, που έχει δανείσει την Ελλάδα με 16 δισ. κρύβεται μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά μια συμφωνία δύο φάσεων.
Με βάση την προσπάθεια που καταβάλλεται –ωστόσο θα δούμε σε ποιο βαθμό θα αποδώσει– στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου με μείωση αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ και να γίνουν αποδεκτές και οι άλλες παράμετροι, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.
Εν συνεχεία και στο διάστημα μέχρι τις 20 Μαρτίου του 2017 θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ίσως όχι συμμετέχοντας με νέα κεφάλαια αλλά με ένα αυξημένο ρόλο τεχνικού συμβούλου–επιτηρητή με άμεση και συνολική παρέμβαση στην σύνθεση των μέτρων που θα προτείνονται και στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθούνται.
Δηλαδή στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση 20 Φεβρουαρίου και να υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία στις 20 Μαρτίου του 2017 με το ΔΝΤ.
Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το Grexit και τα σενάρια χάους θα επανέλθουν στο προσκήνιο.
Με βάση άλλες πηγές εάν το σχέδιο περί συμφωνίας δύο φάσεων πετύχει δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεκλειδώσουν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ως εκ τούτου θα εγκαταλειφθεί το σχέδιο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θα ακυρωθούν τα σχέδια για έξοδο στις αγορές το 2017.
Το βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει το πλάνο της αξιολόγησης, πως θα καλυφθεί το μεγάλο χάσμα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών με το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μετά το 2018 και των μέτρων 5 δισ. που ζητάει το ΔΝΤ.
Η πρόταση είναι να υιοθετηθεί μια υβριδική λύση και να χωριστούν τα μέτρα σε δύο κατηγορίες
α) Μέτρα που θα συμφωνηθούν τώρα, θα ψηφιστούν τώρα αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018.
β) Μέτρα που θα συμφωνηθούν τώρα αλλά ΔΕΝ θα ψηφιστούν τώρα αλλά το 2018.
Με βάση αυτή την υβριδική λύση 2 με 2,5 δισ. μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 και 1,5 δισ. μέτρα να συμφωνηθούν, αλλά να ψηφιστούν μετά το 2018.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης