Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών αμερικάνικου LNG από τις ευρωπαϊκές χώρες

Κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών αμερικάνικου LNG από τις ευρωπαϊκές χώρες

Οι εισαγωγές εμφάνισαν άνοδο της τάξεως του 181% μέσα σε μόλις επτά μήνες

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές αμερικανικού LNG στη Γηραιά Ήπειρο από τις 25 Ιουλίου 2018, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν -Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σε μία σειρά μέτρων με σκοπό την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των πλευρών, ανάμεσα στα οποία και για την αύξηση των αποστολών από τις ΗΠΑ υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ε.Ε.
Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο επτάμηνο που μεσολάβησε από τη συμφωνία, δηλαδή έως τις αρχές Μαρτίου, οι εισαγωγές άγγιξαν τα 7,9 δισ. κυβικά μέτρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 181% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Κάτι που σημαίνει πως εντός της χρονιάς το 12,6% των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG προήλθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθιστώντας τις ΗΠΑ τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Πρόθεση της Ευρώπης είναι να διευκολύνει έτι περαιτέρω τις αμερικανικές εισαγωγές, στο μέτρο που οι τιμές παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Με αυτό τον τρόπο, οι προμηθευτές από τις ΗΠΑ θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών αγορών, ενισχύοντας τον στόχο της Ε.Ε. για μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς στις ΗΠΑ, για τις εξαγωγές LNG στην Ευρώπη απαιτείται προηγούμενη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.
Ένας περιορισμός που, σύμφωνα με την Ε.Ε., θα πρέπει να αρθεί, ώστε να γίνει ευκολότερη η αύξηση των ποσοτήτων αμερικανικού LNG που φτάνει στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στενότερη συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ στην ενέργεια

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εντός της τρέχουσας χρονιάς οι εισαγόμενες ποσότητες έχουν ενισχυθεί κατακόρυφα, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Ενδεικτικό είναι πως τον Ιανουάριο κατέφθασαν στην Ευρώπη 1,3 δισ. κυβικά μέτρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έναντι 102 εκατ. κυβικών μέτρων τον αντίστοιχο μήνα του 2018.
Τον Φεβρουάριο, οι εισαγωγές εξ ΗΠΑ έφτασαν τα 0,6 δισ. κυβικά μέτρα.
Για την περαιτέρω ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Κοινής Διακήρυξης του περασμένου Ιουλίου, στις 2 Μαΐου 2019 θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το πρώτο Ενεργειακό Φόρουμ Ε.Ε.-ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πλευρές θα εκπροσωπηθούν σε υψηλότατο επίπεδο.
Μέσα στο χρονικό διάστημα 2013 - 2018, έχουν υλοποιηθεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση επτά έργα «υποδοχής» LNG στην Ε.Ε., ανάμεσα στα οποία και η αναβάθμιση του τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη της τρίτης δεξαμενής.
Επίσης, τρεις ακόμη σταθμοί βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, ενώ κοινοτικά κονδύλια έχουν δοθεί για τη διενέργεια μελετών για ανάλογα project που περιλαμβάνονται στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το FSRU που η εταιρία Gastrade σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην Αλεξανδρούπολη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης