Ενέργεια

Στο πράσινο υδρογόνο το μέλλον των ΑΠΕ - Τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις μέχρι το 2050

Στο πράσινο υδρογόνο το μέλλον των ΑΠΕ - Τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις μέχρι το 2050
Η οικονομικά βιώσιμη χρήση του πράσινου υδρογόνου καθίσταται εφικτή λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στα επόμενα χρόνια
Βασικό ρόλο θα διαδραματίσει στην ενεργειακή μετάβαση του μέλλοντος το υδρογόνο.
Καθώς αυξάνεται η χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι δυνατότητες χρησιμοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους για εφαρμογές πράσινου υδρογόνου καθίστανται εφικτές τα επόμενα 16 χρόνια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της DNV GL που αναμεταδίδει το PV-Europe, το υδρογόνο που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα αποτελέσει έναν οικονομικό φορέα ενέργειας που θα συμπληρώνει την ηλεκτρική ενέργεια και θα επιταχύνει την παροχή μακροπρόθεσμων λύσεων αποθήκευσης.
Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, ο προκύπτων φορέας ενέργειας είναι «πράσινο» υδρογόνο χωρίς άνθρακα.
Η τεχνολογία είναι πράσινο υδρογόνο - χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό ρεύμα για να μετατρέψει το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο - και αν αυτό τροφοδοτείται με ανανεώσιμη ενέργεια τότε δεν παράγει εκπομπές άνθρακα. 
Εάν αυτό, με τη σειρά του, χρησιμοποιείται για να παρέχει μια καθαρή πηγή καυσίμων για τη βιομηχανία ή για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού δικτύου, θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξει το μέλλον του πλανήτη.
Η οικονομικά βιώσιμη χρήση του πράσινου υδρογόνου καθίσταται εφικτή λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια, η αιολική ενέργεια και η υδροηλεκτρική ενέργεια θα αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2050.
Τέλος, η προϋπόθεση για το υδρογόνο να γίνει οικονομικά βιώσιμος φορέας ενέργειας είναι διττός: Πρώτον, η προοπτική αύξησης των χρόνων με ηλεκτρισμό χαμηλού κόστους που προκαλείται από την υπερπροσφορά διαθέσιμης ενέργειας λόγω της απότομης αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεύτερον, οι περιπτώσεις χρήσης για εφαρμογές υδρογόνου αναμένεται να υποστηρίξουν επιλογές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης