Αναλύσεις

Pictet: Βραχυπρόθεσμα ομόλογα υψηλών αποδόσεων η καλύτερη επιλογή

tags :
Pictet: Βραχυπρόθεσμα ομόλογα υψηλών αποδόσεων η καλύτερη επιλογή
Στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον καλό θα είναι οι επενδυτές να στραφούν σε ευρωπαϊκά ομόλογα βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης
Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς από τη μία πλευρά θα πρέπει να προστατεύσουν το χαρτοφυλάκιό τους σε μία περίοδο όχι και τόσο εντυπωσιακής ανάπτυξης και από την άλλη να ανακαλύψουν τοποθετήσεις με καλές αποδόσεις, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Pictet.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της μία από τις καλές τοποθετήσεις είναι αυτή τη στιγμή τα ευρωπαϊκά ομόλογα, βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης αλλά με υψηλές αποδόσεις.

Άλλωστε η ποιότητα αυτού του τύπου των ομολόγων έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας.
Ταυτόχρονα οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι το 71% της συγκεκριμένης αγοράς αποτελείται από ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒ (δηλαδή μόλις μία βαθμίδα κάτω από το investment grade), ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 54%.
Πάντως ο «ρυθμός» χρεοκοπιών μεταξύ εταιρειών με αυτήν την αξιολόγηση είναι στ6ο 1,5% από 13% που είχε φθάσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, άλλη μία ένδειξη ότι η εν λόγω αγορά έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Άλλωστε ο συνδυασμό χαμηλών επιτοκίων και μέτριας ανάπτυξης ευνοεί αυτού του τύπου της επενδύσεις, ενώ οι επενδυτές επιλέγοντας ομόλογα βραχυχρόνιας ωρίμανσης αποφεύγουν και τον κίνδυνο έντονης μεταβλητότητας.

Η εικόνα της διεθνούς οικονομίας

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Pictet και για χρονικό διάστημα έξι έως 12 μηνών, η παγκόσμια ανάπτυξης θα είναι χαμηλή στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ιδιαίτερα σε αυτές Ευρωζώνης και ΗΠΑ.
Η κατανάλωση θα συνεχίσει να είναι η κινητήριος δύναμη της αμερικανικής οικονομίας, με τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 2%.
Πάντως έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ύφεσης έως τα μέσα του 2020.
Η έλλειψη ενός ευνοϊκού εμπορικού περιβάλλοντος έχει προκαλέσει απώλεια του θετικού momentum για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Υπάρχουν, όμως, πιθανότητες ανάκαμψης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η ανάπτυξη στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση, μέσω τόσο της κατανάλωσης όσο και των επενδύσεων, ενώ η αγορά σταθερού εισοδήματος εκτιμάται ότι θα στηριχθεί από τις θετικές πιστωτικές συνθήκες.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης