Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Τα εμπόδια που ξεπέρασε η Κύπρος για την διεξαγωγή ερευνών στην ΑΟΖ

Τα εμπόδια που ξεπέρασε η Κύπρος για την διεξαγωγή ερευνών στην ΑΟΖ
Tο Ισραήλ στρέφεται και πάλι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πετρελαϊκές εταιρείες του Τέξας σε μια νέα προσπάθεια να προσελκύσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον επόμενο διαγωνισμό
Η ύπαρξη του Κυπριακού, οι κίνδυνοι ανάφλεξης και συγκρούσεων ήταν μόνο μερικά από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από διάφορους κύκλους προκειμένου να αποτρέψουν ξένες εταιρείες να συμμετάσχουν στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Οι συνεχείς τουρκικές απειλές και η όχι και τόσο διπλωματική προσπάθεια της Άγκυρας να αποτρέψει χώρες και εταιρείες από του να συμμετάσχουν σε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως δεν πέτυχαν τον σκοπό τους. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα. 
Για να αντιληφθεί κάποιος το πώς η Κύπρος κατάφερε να ξεπεράσει εμπόδια και να είναι σήμερα στο σημείο που βρίσκεται, θα πρέπει να κοιτάξει την εικόνα εκτός της κυπριακής ΑΟΖ. Κι ενώ η Κύπρος κατάφερε μετά τη (για πολλούς άγνωστη) Noble να προσελκύσει κολοσσούς όπως η γαλλική ΤΟΤΑL, η ιταλική Eni και η αμερικανική ExxonMobil, άλλες χώρες στην περιοχή δεν έχουν πετύχει κάτι ανάλογο.
Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η γαλλική TOTAL είχε διαμηνύσει, μέσω της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, ότι δεν είναι στα σχέδιά της τα ενεργειακά αποθέματα του Ισραήλ. Μια τοποθέτηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα Ιεροσόλυμα, παρά το γεγονός ότι από την αρχή γνώριζαν στο Ισραήλ ότι είναι δύσκολη η προσπάθειά τους να προσελκύσουν εταιρείες οι οποίες έχουν μεγάλο όγκο εργασιών με αραβικά κράτη. 
Τώρα το Ισραήλ στρέφεται και πάλι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πετρελαϊκές εταιρείες του Τέξας σε μια νέα προσπάθεια να προσελκύσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον επόμενο διαγωνισμό. Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα ynet.co.il, ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς θα συμμετάσχει στο ετήσιο ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Χιούστον του Τέξας προκειμένου να βρει εταιρείες οι οποίες θα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στον επόμενο διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών για έρευνες στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Το μέχρι στιγμής ενεργειακό πρόγραμμα του Ισραήλ περιορίζεται στο Ταμάρ και το Λεβιάθαν.
Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ελπίζει ότι ο επόμενος γύρος αδειοδότησης θα προσελκύσει εταιρείες οι οποίες είναι πρόθυμες να διαγωνιστούν για τη διεξαγωγή ερευνών στο Ισραήλ. Ο φετινός διαγωνισμός έρχεται έναν χρόνο μετά την πρώτη δημοπράτηση αδειών η οποία κρίθηκε ως αποτυχία. Ο περσινός διαγωνισμός κατέληξε με μόνο δύο συμμετοχές: η ελληνική εταιρεία Energian, η οποία κατέχει ήδη μερίδιο σε αποθέματα, και έναν συνεταιρισμό ινδικών εταιρειών, οι οποίες έλαβαν μόνο μια άδεια και έκτοτε έχουν εξαφανιστεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που δημοσιεύματα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τους στο να προσελκύσει ξένες εταιρείες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς. Ακόμα και από χώρες όπου το Ισραήλ έχει άριστες σχέσεις όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
 
Πηγή:philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης