Πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία επεκτείνει την περικοπή βαρέων πετρελαϊκών προϊόντων τον Απρίλιο

Η Σαουδική Αραβία επεκτείνει την περικοπή βαρέων πετρελαϊκών προϊόντων τον Απρίλιο
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να παράγει τον Απρίλιο  λιγότερα από 10 εκατ. βαρέλια
Η Σαουδική Αραβία θα προμηθεύσει τους πελάτες της με πολύ λιγότερo πετρέλαιo από ό, τι ζήτησαν τον Απρίλιο, επεκτείνοντας τις συμφωνηθείσες περικοπές παραγωγής για  δεύτερο μήνα, δήλωσε σαουδάραβας αξιωματούχος σύμφωνα με το Bloomberg.
Η κίνηση  αυτή αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι το Ριάντ είναι αποφασισμένο να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου καθώς οι τιμές παραμένουν πολύ κάτω από το επίπεδο που χρειάζονται πολλά μέλη του ΟΠΕΚ για να καλύψουν τις κυβερνητικές τους δαπάνες.
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να παράγει αρκετά λιγότερα  από 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, στο ίδιο επίπεδο με τον Μάρτιο, ο οποίος μείωσε την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Πέρυσι, το Ριάντ συμφώνησε με τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να περιορίσουν την παραγωγή στα 10,31 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Καθώς η παραγωγή της Βενεζουέλας μειώνεται περαιτέρω λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και των συσσωρευμένων προβλημάτων, οι βιομηχανίες διύλισης πετρελαίου υποβάλλουν αιτἠματα για την προμήθεια  αργού από την Σαουδική Αραβία περισσότερα από 7,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τον Απρίλιο. Ωστόσο, το βασίλειο θα προμηθεύσει υπερπόντιους πελάτες με λιγότερα από 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, 635.000 βαρέλια λιγότερο από τα διυλιστήρια που ζητήθηκαν, δήλωσαν.
Τα συμβόλαια πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 1,3% στα 66,60 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο.
Ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας  μείωσης της παραγωγής, δείχνει ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως είναι αποφασισμένος να επανεξισορροπήσει την αγορά πιο γρήγορα, παρόλο που τα γεγονότα στη Βενεζουέλα έχουν αφήσει χωρίς εφοδιασμό ορισμένα διυλιστήρια βραχυπρόθεσμα.
Η κρίση έχει επιδεινώσει το έλλειμμα του λεγόμενου βαρέως αργού που χρησιμοποιούν πολλοί διυλιστές για να παράγουν ντίζελ.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο δείκτη αναφοράς πετρελαίου, έχει ανακάμψει από την υποχώρηση το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο,  που έφθασε τα  $ 50 το βαρέλι.
Οι περικοπές στη Σαουδική Αραβία έρχονται μετά την ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Khalid Al-Falih  στους δημοσιογράφους στα τέλη Φεβρουαρίου ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των Η.Π.Α. "γεμίζουν" και η μείωση ήταν ο κύριος στόχος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ +. Από τότε  τα αποθέματα των Η.Π.Α. αυξήθηκαν περαιτέρω καθώς η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου καταγράφει ρεκόρ.
Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ έχουν δεχθεί πιέσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Trump ο οποίος προέτρεψε τον ΟΠΕΚ μέσω του twitter να «χαλαρώσει για να γίνει εύκολο».
Ο Al-Falih έδωσε άμεση απάντηση τον Φεβρουάριο: «Το κάνουμε εύκολο, 25 χώρες ακολουθούν μια πολύ αργή και μετρημένη προσέγγιση».
Μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία έχει επικεντρώσει τις περικοπές των εξαγωγών της στην αγορά των Η.Π.Α., όπου τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αποθέματα κάνουν τις αλλαγές της προσφοράς γρήγορα ορατές στην ευρύτερη αγορά.
Οι αμερικανικές εισαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν σε μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων  σε μόλις 513.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά δεδομένα, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1986.
Πέρυσι, το βασίλειο εξήγαγε κατά μέσο όρο 815.000 βαρέλια ημερησίως στις ΗΠΑ
Η επέκταση των περικοπών παραγωγής σε σχέση με τις συμφωνηθείσες τον Απρίλιο σηματοδοτεί ότι η Σαουδική Αραβία είναι απίθανο να ασκήσουν πιέσεις για οποιαδήποτε αλλαγή κατά την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ +, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Απριλίου στη Βιέννη.

www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης