Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Eurogroup: «Όχι» στην εκταμίευση του 1 δισ. - Εκκρεμεί η προστασία α΄κατοικίας - Moscovici: Τελική αξιολόγηση 5/4, ίσως και νωρίτερα - Centeno: Ομαλή η έξοδος στις αγορές

tags :
Eurogroup: «Όχι» στην εκταμίευση του 1 δισ. - Εκκρεμεί η προστασία α΄κατοικίας - Moscovici: Τελική αξιολόγηση 5/4, ίσως και νωρίτερα - Centeno: Ομαλή η έξοδος στις αγορές
Στη σωστή τροχιά η Ελλάδα, εκκρεμεί η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, τόνισε ο Dombrovskis
Upd To «πάγωμα» της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup (η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη),  με κύριο «αγκάθι» το νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας, που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη αλλα και για τις καθυστερήσεις συνολικά στις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις.
Η συζήτηση για την αποδέσμευση των χρημάτων μετατίθεται για την άτυπη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις 5 Απριλίου. 
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, τόνισε ότι σε γενικές γραμμές η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ωστόσο εκκρεμεί η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 
«Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. 
Ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και έχει υλοποιήσει τα 13 από τα 16 ανοικτά ζητήματα. 
«Το μήνυμα για την Ελλάδα σήμερα είναι θετικό», τόνισε. 
Θα υπάρξει τελική αξιολόγηση στο Eurogroup του Απριλίου, ίσως και νωρίτερα, πρόσθεσε o Moscovici. 
Αυτό θα κριθεί από την υλοποίηση των ζητημένων που απομένων.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η συζήτηση σήμερα θα επικεντρωθεί σήμερα στον πτωχευτικό κώδικα.
Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Centeno: Ομαλή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές 

Στο σημερινό Eurogroup θα αξιολογήσουμε την πρόοδο της υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της Ελλάδας, αλλά η μέχρι τώρα πορεία είναι θετική.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, επικαλούμενος τη λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων από τους θεσμούς.
Επίσης, χαρακτήρισε "ομαλή" την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μετά και την τελευταία έκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Αναφορικά με τη συζήτηση γύρω από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Centeno ανέφερε ότι όλες οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο μη συμφωνίας, αν και αυτό είν
Αναφορικά με τη συζήτηση γύρω από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Centeno ανέφερε ότι όλες οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο μη συμφωνίας, αν και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που όλοι θέλουν να αποφύγουν.


Scholz: Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για το Brexit 


Προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρθηκε στο Brexit. 
«Όλη η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για το Brexit, είτε με είτε χωρίς συμφωνία, επισήμανε ο Olaf Scholz. 
Πολλά από τα προβλήματα, όμως, είναι στο μυαλό των ανθρώπων και όχι στην πραγματικότητα, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεργαστούν όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να υπάρξει ένα ομαλό Brexit», τόνισε.

Νωρίτερα 

Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας πρόκειται να κατατεθεί μετά την Τρίτη (12/3) στην ελληνική βουλή καθώς οι διατάξεις του εξακολουθούν να «χτενίζονται« από την  ΕΚΤ και ενώ ακόμη δεν είναι έτοιμη η γνωμοδότηση για τις επιπτώσεις, που θα έχει ο διάδοχος νόμος Κατσέλη στους ισολογισμούς των τραπεζών. 
Μέχρι να περάσει από τη Βουλή η νέα νομοθεσία δεν πρόκειται να γίνει η εκταμίευση που αποτελεί ένα από τα συμφωνηθέντα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το προσχέδιο αποτίμησης των επιπτώσεων του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν είναι δυνατό να υποκαταστήσει το βασικό σχέδιο. 
Πάντως οι εκθέσεις των τραπεζών που τεκμηριώνουν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια έχουν παραδοθεί στην τράπεζα της Ελλάδος.
Από τα δεδομένα αυτά διαφαίνεται, πως το κλίμα θα είναι βαρύ στη συνεδρίαση του Eurogroup  για την ελληνική πλευρά, η οποία θα βρεθεί απολογούμενη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους για τις καθυστερήσεις συνολικά στις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις.
Η απόφαση για την δόση με αστερίσκο συμμόρφωσης παραπέμπεται για τη σύνοδο της 5ης Απριλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι, εκτός εάν συγκληθεί κάποια έκτακτη σύνοδος  νωρίτερα με την προϋπόθεση ότι το EWG λάβει τη σχετική εντολή.
Το κλίμα επιβαρύνουν περαιτέρω τα στοιχεία για τη χαμηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018.
Η χώρα έπιασε ταχύτητα  1,9% το 2018 - που για ορισμένους αναλυτές θεωρείται «ταβάνι» - η οποία είναι κατώτερη από την πρόβλεψη για 2,1% που είχε θέσει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2019. 
Βέβαια πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και όχι για τα οριστικά που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες οπότε και θα έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως η συμβολή του τουριστικού τομέα στο εγχώριο προϊόν και στην απασχόληση της χώρας.
Με τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα φανούν και οι πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, που σε αυτή τη φάση παραμένουν κατώτερες των εκτιμήσεων για 2% που έχει κάνει η Κομισιόν και 2,1% το ΔΝΤ. 
Από την άλλη, όμως, το 1,9% είναι για το οικονομικό επιτελείο η βάση για να καταρτίσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2020-2023, το οποίο θα αποστείλει λίγο πριν από το Πάσχα στις Βρυξέλλες.
Η χαμηλότερη ανάπτυξη το 2018 συνδέεται και με την επιβράδυνση του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο σε ρυθμό μόλις 1,6%, έναντι ανόδου 2,4% το 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 
Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2018 συνεχίστηκε η υποχώρηση των επενδύσεων κατά 27,2% από 23% που ήταν το μέγεθος της καθίζησης στο τρίτο. 
Επίσης, περιορισμένη ήταν η αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης, μόλις κατά 0,3%, ενώ από ό,τι φάνηκε την παρτίδα έσωσαν οι εξαγωγές.
Το ΑΕΠ σε όρους όγκου ανήλθε σε 190,8 δισ. ευρώ για το 2018 έναντι 187,2 δισ. ευρώ το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9%. 
Σε τρέχουσες τιμές (με τον πληθωρισμό) ανήλθε σε 184,7 δισ. ευρώ έναντι 180,2 δισ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5%.

Μάριος Χριστοδούλου 
Πηγἠ: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης