Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Zohr, που αναμένεται να ανέλθει σε 2,7 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2019, σχεδιάζεται να διοχετευθεί στη συνεχώς αυξανόμενη εγχώρια αγορά, σύμφωνα με το petroleum-economist.com
«Εκπληκτική αναγέννηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου» είναι ο τίτλος που δίνει η Wood Mackenzie στην Αίγυπτο, με αφορμή τα νέα ευρήματα που ανακαλύπτονται στην περιοχή, στο πλαίσιο του συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Κάιρο τον περασμένο μήνα με αντικείμενο τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και τις προοπτικές που διαθέτει.
Ειδικότερα, η Wood Mackenzie εκτιμά ότι υπάρχουν 61 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου σε υπάρχοντα πεδία με άλλα 45 τρισ. κυβικά πόδια που αναμένεται να βρεθούν.
Μετά το κοίτασμα Ζορ, η ιταλική Eni ανακάλυψε νέο κοίτασμα υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο. Πρόκειται για πεδίο φυσικού αερίου, το οποίο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βρίσκεται στο οικόπεδο Νόορος στο Δέλτα του Νείλου, 120 χλμ. βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας.
Οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου (ΔΟΕ) συνεχίζουν να ανακοινώνουν νέα ευρήματα, ενώ η Αίγυπτος χρησιμοποίησε το συνέδριο και την έκθεση EGYPS για να αποκαλύψει δώδεκα άδειες εξερεύνησης, τη μεγαλύτερη δημοπρασία της.
Οι Αιγύπτιοι προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα της πατρίδας τους.
«Αυτό που έχουμε επιτύχει μόνο σε τρία χρόνια έχει αρχίσει να προσελκύει την προσοχή όλων. Όλοι αναζητούν στην Αίγυπτο με ενδιαφέρον", λέει ο υπουργός πετρελαίου Tarek el-Molla, με τους διεθνείς εταιρείες πετρελαίου να ασπάζονται τη συγκεκριμένη άποψη.
«Η Αίγυπτος βρίσκεται σε ιδανική βάση ως κέντρο φυσικού αερίου», λέει η Maria Moraeus Hanssen, Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής εταιρείας Dea, η οποία κέρδισε μία από τις νέες παραχωρήσεις, μια άδεια εξερεύνησης στο Δέλτα του Νείλου. «Είναι το τέλειο μέρος για την ανάπτυξη φυσικού αερίου, υπάρχουν πολλές πρόσθετες δυνατότητες και είναι μια μεγάλη εγχώρια αγορά» πρόσθεσε.
«Θα προωθήσουμε την περιοχή ως περιφερειακό κόμβο», λέει ο ανώτερος περιφερειακός αντιπρόεδρος της εταιρείας Grady Ables.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Zohr, που αναμένεται να ανέλθει σε 2,7 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2019, σχεδιάζεται να διοχετευθεί στη συνεχώς αυξανόμενη εγχώρια αγορά, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα πιθανώς να μοιράζεται με το κυπριακό και το ισραηλινό αέριο τις διαθέσιμες υποδομές των δύο μονάδων LNG της χώρας.
Eni και αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνούνται να σχολιάσουν τη φημολογία ότι ένα νέο υπεράκτιο πεδίο, το Nour, είναι ακόμη μεγαλύτερο από το Zohr. Ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή από άλλα πεδία, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι, σε λίγα χρόνια, η Αίγυπτος θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει τόσο την εγχώρια ζήτηση, όσο και τη δυναμικότητα των μονάδων LNG που διαθέτει.
Τέλος, οι αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι η μεγάλη αγορά ανάπτυξης είναι η Ασία. Η Κίνα ενδέχεται να επιβραδύνει, αλλά άλλες ασιατικές οικονομίες συνεχίζουν να επεκτείνονται. Επιπλέον, ο κόσμος κατασκευάζει περισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, καθώς απομακρύνεται από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Και άλλοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα καλωσορίσει το αιγυπτιακό φυσικό αέριο, ακόμη και σε υψηλότερη τιμή από το ρωσικό φυσικό αέριο.
www.worldenergynews.gr