Φυσικό Αέριο

H Λιθουανία ζητά από τη Λευκορωσία να μετατρέψει πυρηνικό εργοστάσιο σε μονάδα φυσικού αερίου

H Λιθουανία ζητά από τη Λευκορωσία να μετατρέψει πυρηνικό εργοστάσιο σε μονάδα φυσικού αερίου
Το πυρηνικό εργαοστάσιο Astravets, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιθουανία, κατασκευάζεται από την ρωσική Atomstroyexport και χρηματοδοτείται με δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα
Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Saulius Skvernelis, θα ζητήσει από τη Λευκορωσία να μετατρέψει τον ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό σε φυσικό αέριο που θα παρασχεθεί από το τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Λιθουανίας (LNG) και ενός προγραμματισμένου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας.
Το σχεδόν ολοκληρωμένο πυρηνικό εργοστάσιο θεωρείται από τη Λιθουανία,  ως απειλή για την ασφάλεια η οποία λέει ότι δεν είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, έναν ισχυρισμό που αρνείται η Λευκορωσία.
Το Astravets, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιθουανία, κατασκευάζεται από την ρωσική Atomstroyexport και χρηματοδοτείται με δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα. Αναμένεται να συνδέσει τον πρώτο από τους δύο αντιδραστήρες VVER 1200 1,2 gigawatt φέτος και τον δεύτερο το 2020.
"Είναι στην ουσία η Λευκορωσία να κάνει μια επιλογή: να συνεχίσει να έχει έναν ενεργειακό τομέα που εξαρτάται από τις πολιτικές μιας μόνο χώρας ή να κάνει μια στρατηγική αλλαγή", δήλωσε ο Skvernelis τη Δευτέρα, χωρίς να κατανομάσει τη Ρωσία, ώς τον κυρίαρχο προμηθευτή ενέργειας της Λευκορωσίας.
"Η Λιθουανία θα μπορούσε να αποτελέσει καλό παράδειγμα και χρήσιμο εταίρο για τη Λευκορωσία", πρόσθεσε.
Ο Skvernelis, , δήλωσε ότι περίπου το 60% της υποδομής του πυρηνικού σταθμού θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί απο την προτεινόμενη μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου.
Ο τερματικός σταθμός LNG της Λιθουανίας στην Klaipeda εισάγει κυρίως αέριο για εγχώρια κατανάλωση, χρησιμοποιώντας μεταξύ  του ενός πέμπτου και ενός τρίτου της ετήσιας ικανότητάς των  2,7 εκατομμυρίων τόνων LNG αλλά ελπίζει να διπλασιάσει τις ροές αγωγών αερίου στην Πολωνία και τη Φινλανδία μετά το 2021.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης