Αναλύσεις

Moody's: Αναβάθμιση έκπληξη κατά 2 κλίμακες σε Β1 από Β3 για την Ελλάδα - Σταθερό το outlook

Moody's: Αναβάθμιση έκπληξη κατά 2 κλίμακες σε Β1 από Β3 για την Ελλάδα - Σταθερό το outlook
Οι τρεις λόγοι που συνέβαλαν στην αναβάθμιση - έκπληξη από την Moody's
Σε αναβάθμιση - έκπληξη κατά δύο κλίμακες σε Β1 από Β3 της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Moody's Investors Service, ορίζοντας σε σταθερές -από θετικές- τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην οικονομία η βαθμολογία Β δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «Not Prime».
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης τρεις είναι οι βασικές αιτίες που τον οδήγησαν σε αυτήν την αναβάθμιση - έκπληξη:

1. Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αρχίζει να δίνει καρπούς και η ενδυνάμωση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση των πιστωτών αποτελεί επιπλέον εγγύση ότι δεν θα υπάρξει αναστροφή των μεταρρυθμίσεων.
 2. Η επίτευξη υψηλής δημοσιονομικής απόδοσης αποτελεί, πλέον, σταθερό γεγονός και εκτιμάται ότι θα  υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομική βελτίωση και
3. Είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά τη συμφωνία του Eurogroup τον Ιούνιο 2018. Η βιωσιμότητα στηρίζεται τόσο στη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές, στο υψηλό μαξιλάρι ρευσότητας αλλά και στη στήριξη των πιστωτών.

Προσθέτει ακόμη ότι ένας βασικός παράγοντας για τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών είναι η πρόοδος που έχει γίνει στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Αν και υπήρξε «πάγωμα» της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας κατά διαστήματα, είναι σαφές ότι αυτό έχει ξεπεραστεί.
Σαφώς, συνεχίζει ο Moody’s, οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, τόσο σε ό,τι αφορά το σύνολο της οικονομίας όσο και την αγορά εργασίας με την ενίσχυση της απασχόλησης να «τρέχει» με ρυθμό άνω του 2% κατά τη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας.
Στα θετικά και το γεγονός ότι υπάρχει έστω και αργή επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σημαντικές είναι και οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί – από ΤΧΣ και ΤτΕ- για τη μείωση των NPEs, αν και ο οίκος δεν εκφράζει άποψη για το ποια θεωρεί ως καλύτερη ή πιο ολοκληρωμένη.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και Νόμος Κατσέλη

Όπως ακριβώς και οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης έτσι και ο Moody’s εκφράζει επιφυλάξεις για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Επιπρόσθετα αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του διάδοχου νόμου Κατσέλη και να αυτό να γίνει με ορθό τρόπο, καθώς διαφορετικά μπορεί να αποτελέσει μία από τις αιτίες για τη μη εκταμίευση ποσού περί του ενός δις. ευρώ από τους δανειστές (επιστροφές από ANFA’s).

Η εικόνα του ελληνικού χρέους

Ο οίκος χαρακτηρίζει ως επιτυχημένη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τα έσοδα από την τελευταία έκδοση του 5ετούς ομολόγου μαζί με τα αντίστοιχα κεφάλαια που υπάρχουν στο «μαξιλάρι ασφαλείας» καθιστούν ευκολότερη τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον οίκο το χρέος θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 154% του ΑΕΠ το 2022, εφόσον, όμως, η Ελλάδα παραμείνει πιστή και επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της.

«Παγωμένη» η αξιολόγηση στο Β

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση του αμερικανικού οίκου, καθώς τονίζει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το επίπεδο Β για τα επόμενα χρόνια.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να σημειωθούν αναπάντεχες και εντυπωσιακές βελτιώσεις τόσο στην οικονομική πορεία της Ελλάδας όσο και στην αντίστοιχη πορεία των ελληνικών θεσμών.
Άλλωστε θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις των συνθηκών και νέες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτευχθεί κάποια εντυπωσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.


Ο παράγοντας νέα κυβέρνηση

Παρά, όμως, την παραπάνω παραδοχή για την αξιολόγηση Β ο οίκος φροντίζει να προσθέσει ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας σε περίπτωση που «υπάρξει μία νέα κυβέρνησης από τις επικείμενες εκλογές η οποία θα είναι ιδιαίτερα φιλική προς τις μεταρρυθμίσεις και θα εφαρμόσει μία ξεκάθαρη και αξιόπιστη ατζέντα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης