Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Μεταξύ 30 - 40 δισ. δολ. η αξία του «Γλαύκου» σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ExxonMobil-Qatar Petroleum

Μεταξύ 30 - 40 δισ. δολ. η αξία του «Γλαύκου» σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ExxonMobil-Qatar Petroleum
Θεωρείται ότι το κοίτασμα είναι ικανό να λύσει το ενεργειακό της Κύπρου για τα επόμενα 200 χρόνια
Αξία μεταξύ 30 - 40 δισ. δολαρίων υπολογίζεται πως έχει το κοίτασμα που εντόπισαν οι ExxonMobil-Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ και το οικόπεδο του «Γλαύκου», σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις που επικαλείται η εφημερίδα Φιλελεύθερος σε ρεπορτάζ της.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα Φυσικού Αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) και πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη ανακάλυψη παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια.
Το ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι επικρατεί ενθουσιασμός, καθώς θεωρούν ότι το κοίτασμα είναι ικανό να λύσει το ενεργειακό της Κύπρου για τα επόμενα 200 χρόνια.
Ρεπορτάζ εν τω μεταξύ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπη ότι στο τεμάχιο 10 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως εδώ και δύο χρόνια.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα κοιτάσματα υπολογίζονται γύρω στα 140 με 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ότι «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων.
Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο», τονίζεται στο δημοσίευμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης