Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αιτίες πίσω από το ναυάγιο Trump - Kim - Η Β. Κορέα ήθελε πλήρη άρση των κυρώσεων για μερικό κλείσιμο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων

Οι αιτίες πίσω από το ναυάγιο Trump - Kim - Η Β. Κορέα ήθελε πλήρη άρση των κυρώσεων για μερικό κλείσιμο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων
Θα ήταν σαν να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής στη Β. Κορέα ανέφερε αξιωματούχος του State Department
Τις αιτίες που οδήγησαν σε «ναυάγιο» τη δεύτερη συνάντηση κορυφής Trump – Kim στο Βιετνάμ παραθέτει Αμερικάνος αξιωματούχος του State Department, ο οποίος υποστηρίζει πως η Β. Κορέα ήθελε την άρση των εις βάρος της κυρώσεων – πλην αυτών που στοχεύουν απευθείας στο πρόγραμμα των όπλων μαζικής καταστροφής - για το μερικό κλείσιμο του πυρηνικού της εργοστασίου Yongbyon.
«Το δίλημμα με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι ήταν ότι η Βόρεια Κορέα σε αυτή την φάση είναι απρόθυμη να επιβάλλει ένα ολοκληρωτικό «πάγωμα» των προγραμμάτων της για όπλα μαζικής καταστροφής.
Έτσι, το να δώσουμε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια με την  άρση των κυρώσεων θα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούμε στη θέση να χρηματοδοτούμε την εν εξελίξει ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής στη Βόρεια Κορέα» υποστήριξε υπό καθεστώς ανωνυμίας Αμερικάνος αξιωματούχος όπως μεταδίδει το Reuters.
Αυτό άλλωστε περιέγραψε στη συνέντευξη τύπου και ο Trump, ο οποίος είπε πως η Βόρεια Κορέα ήθελε την πλήρη άρση των κυρώσεων, κάτι στο οποίο δεν μπορούσαν να συναινέσουν οι ΗΠΑ.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας, Ri Yong Ho είπε πως η Β. Κορέα ζήτησε τη μερική άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με τη ζωή των πολιτών και που δεν έχουν καμία σχέση με τις στρατιωτικές κυρώσεις.
Ο Αμερικάνος αξιωματούχος είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν διαφορετικές απόψεις και για το πυρηνικό εργοστάσιο της Yongbyon.
«Αυτό που μας πρότεινε η Βόρεια Κορέα ήταν το μερικό κλείσιμο της Yongbyon» υποστήριξε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης