Το κόστος της ενέργειας για τις ελληνικές βιομηχανίες είναι κατά περίπου 40% ακριβότερο σε σχέση με εκείνο που πληρώνουν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές
Σιγή ιχθύος τηρεί η ΔΕΗ γύρω από την υπόθεση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία που τροφοδοτείται στην υψηλή τάση.
Το θέμα παραμένει ανοιχτό εδώ και μήνες με τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να προγραμματίσουν και να ρυθμίσουν το κόστος παραγωγής τους, την κυβέρνηση να δηλώνει ότι αναζητεί λύση για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και τη ΔΕΗ να επιμένει σε αυξήσεις της τάξης του 10%.
Μια αύξηση που θα προστεθεί στο ήδη αυξημένο κόστος των ρύπων, το οποίο στην περίπτωση της Υψηλής Τάσης μετακυλύεται πλήρως στους τελικούς καταναλωτές.
Είναι ενδεικτικό ότι στα τιμολόγια Ιανουαρίου που έλαβαν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις από τη ΔΕΗ, η χρέωση τoυ CO2 έφθασε τα 17,5 ευρώ ανά MWh προκαλώντας αναστάτωση στους κόλπους της βιομηχανίας ακόμη και για τον τρόπο υπολογισμού της συγκεκριμένης χρέωσης από τη ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα οι μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες κλείνουν forward προϊόντα ηλεκτρισμού στα χρηματιστήρια της Ευρώπης με τιμές που κινούνται γύρω στα 40 ευρώ/MWh, ενώ ακόμη και στο Χρηματιστήριο της Ουγγαρίας που θεωρείται ένα από τα ακριβότερα της Ευρώπης οι τιμές για προϊόντα μελλοντικής εκπλήρωσης δεν ξεπερνούν τα 45 ευρώ ανά MWh.
Αντιστοίχως στην Ελλάδα οι βιομηχανίες με τα «φθηνά» τιμολόγια της ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση χρεώνονται για φορτίο βάσης (τιμολόγιο ΥΤ2), αρχική τιμή 57,4 ευρω/ΜWh πλέον των CO2 που όπως προαναφέρθηκε τον Ιανουάριο έφθασε 17,5 ευρω/ΜWh.
Βεβαίως σε αυτή την τιμή γίνεται έκπτωση όγκου 8% και επιπλέον έκπτωση συνέπειας 7%.
Έτσι η τελική τιμή που καλείται να πληρώσει η βιομηχανία φθάνει στα 65 ευρώ/Μwh, δηλαδή τουλάχιστον 20 ευρώ περισσότερα από τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη.
Τα NOME και οι πιθανές λύσεις
Σε αυτή την τιμή η ΔΕΗ ζητεί επιπλέον αύξηση 10%, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη να εμφανίζει ως «δώρο» για τη βιομηχανία την πρόταση για σύναψη διετών συμβολαίων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λόγω της αύξησης των ρύπων ακόμη και η υψηλή τιμή που διαμορφώθηκε στην τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ, δηλαδή τα 54 ευρώ/ΜWh, η οποία με τις επιπλέον χρεώσεις φθάνει στα 61 - 62 ευρώ/Μwh για το φορτίο βάσης, είναι πιο συμφέρουσα για τη βιομηχανία από το τιμολόγιο της ΔΕΗ δεδομένου ότι είναι παράλληλα σταθερή για ένα χρόνο.
Βεβαίως ο νόμος για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ απαγορεύει ρητά την αυτοπρομήθεια, ενώ προβλέπει επίσης ότι μια εταιρία προμήθειας που συμμετέχει στις δημοπρασίες θα πρέπει να αποδεικνύει ότι έχει πελάτες σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.
Οι προβλέψεις αυτές που προέκυψαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις αποτέλεσαν σταθερή θέση της Κομισιόν ώστε να υπάρχει το περιθώριο οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ να αποτελέσουν εργαλείο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Έτσι ανεξαρτήτως του εάν οι δημοπρασίες δεν λειτούργησαν τελικώς όπως προέβλεπε η Κομισιόν, πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι η φημολογούμενη πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας Στέργιου Πιτσιόρλα για την υιοθέτηση ΝΟΜΕ ειδικά για τη βιομηχανία, δεν θα έχει τύχη.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η μόνη λύση για την στήριξη της βιομηχανίας όπως επιθυμεί η κυβέρνηση είναι η σύναψη διετών ή και τριετών συμβολαίων προμήθειας με τη ΔΕΗ χωρίς τις υπέρογκες αυξήσεις του 10%.
www.worldenergynews.gr