Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

«Πάγο» στο σχέδιο επέκτασης του Turkish Stream σε ευρωπαϊκό έδαφος βάζει ξαφνικά η Βουλγαρία

«Πάγο» στο σχέδιο επέκτασης του Turkish Stream σε ευρωπαϊκό έδαφος βάζει ξαφνικά η Βουλγαρία

Η κρατική εταιρία Bulgartransgas ανέστειλε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού που θα διέσχιζε τη χώρα και θα έφτανε στα σύνορα με τη Σερβία

Σοβαρά ερωτηματικά για την εξέλιξη του ρωσικού σχεδίου επέκτασης του αγωγού Turkish Stream προς την Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας προκαλεί η πρόσφατη απόφαση της Βουλγαρίας να αναστείλει τον διαγωνισμό για την κατασκευή του αγωγού ως τα σύνορα με τη Σερβία.
Ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα επέκτασης του  αγωγού Turkish Stream, ο οποίος αντικατέστησε το παλαιότερο ρωσικό σχέδιο του αγωγού South Stream και εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Ρωσίας να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή αγορά μέσω ενός νότιου διαδρόμου παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Προ ολίγων ημερών η κρατική βουλγαρική εταιρία Bulgartransgas επικαλούμενη καταγγελία συμμετέχοντος αποφάσισε την αναστολή του του διαγωνισμού για τον αγωγό που σχεδιάζεται να φθάσει στα βουλγαροσερβικά σύνορα και όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές η κίνηση αυτή θυμίζει την παλαιότερη απόφαση της Βουλγαρίας να μπλοκάρει τον South Stream.
Αυτό είχε συμβεί το 2014 όταν η Βουλγαρία είχε προχωρήσει στην απόφαση αυτή υπό την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, οδηγώντας τη Μόσχα σε αλλαγή σχεδίων με κατάργηση του South Stream και επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής της μέσω του Turkish Stream.
Υπενθυμίζεται ότι ο South Stream θα μετέφερε αέριο από τη Ρωσία στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και από τη Βουλγαρία το αέριο θα προωθείτο στην Ευρώπη, μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας, ενώ υπήρξε και το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί κλάδος προς την Ελλάδα.
Ο Turkish Stream που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής θα συνδέει σε πρώτη φάση τη Ρωσία με την ακτή της ευρωπαϊκής Τουρκίας. Η γραμμή αυτή έχει ήδη κατασκευαστεί.

Αντιδράσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την επέκτασή του ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, απ’ όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί αγωγός για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.
Στην προοπτική αυτή αντέδρασαν και αντιδρούν τόσο η Ουάσινγκτον όσο και οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.
Η Βουλγαρία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναδειχθεί σε κέντρο διαμετακόμισης αερίου, επανέφερε στο προσκήνιο το σχέδιο.
Μάλιστα στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε από το Βελιγράδι, τη νέα ευρωπαϊκή διαδρομή του Turkish Stream, o οποίος θα περνά στη Βουλγαρία από τα σύνορα με την Τουρκία και κατόπιν θα διασυνδεθεί με τη Σερβία για να καταλήξει στη κεντρική Ευρώπη.  
Οι Σέρβοι υποδέχθηκαν θετικά το έργο, το οποίο συνοδεύεται από την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης.
Μάλιστα στις αρχές Φεβρουαρίου το Βελιγράδι έλαβε το πράσινο φως για το έργο από την Ενεργειακή Κοινότητα, έναν διεθνή οργανισμό που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2005 με σκοπό την επέκταση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς της ΕΕ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με σερβικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, η κατασκευή της γραμμής των 403 χλμ εντός σερβικού εδάφους θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Ωστόσο η απόφαση της Βουλγαρίας να αναστείλει το διαγωνισμό δημιουργεί νέα δεδομένα και σίγουρα επί του παρόντος «παγώνει» τις εξελίξεις.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης