Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στο ανοιχτό θέμα της απουσίας πρότασης εκ μέρους της ΔΕΗ για τη σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στη βιομηχανία τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που έλαβαν από τη ΔΕΗ για τον Ιανουάριο του 2019.
Σε αυτά η χρέωση των ρύπων, που όπως είναι γνωστό αποτελεί διακριτή στα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης, φθάνει τα 17,4 ευρώ/MWh και εγείρει πολλαπλά ερωτηματικά τόσο για το ύψος της χρέωσης όσο και για τον τρόπο υπολογισμού της.
Οι υπεύθυνοι μεγάλων βιομηχανικών μονάδων - όπως χαλυβουργίες και τσιμεντoβιομηχανίες - προσπαθούν να υπολογίσουν τη συγκεκριμένη χρέωση με βάση το σχετικό τύπο που περιλαμβάνεται στα τιμολόγια για τη βιομηχανία, ωστόσο δεν έχουν στη διάθεση τους όλα τα στοιχεία, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που κάνουν τους υπολογισμούς με βάση στοιχεία του 2017 καταλήγουν σε εντελώς διαφορετικά ποσά από αυτά με τα οποία χρεώνει η ΔΕΗ.
Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στο ανοιχτό θέμα της απουσίας πρότασης εκ μέρους της ΔΕΗ για τη σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας, εντείνοντας την καχυποψία και το βαρύ κλίμα στις σχέσεις των δυο πλευρών.
Δεν είναι τυχαίο πως με αφορμή τις χρεώσεις του CO2 για τον Ιανουάριο δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που μιλούν για αδιαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού της συγκεκριμένης χρέωσης που οδηγεί βεβαίως σε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.
Επιβάρυνση που μπορεί να ξεκινάει από μερικές χιλιάδες ευρώ και να φθάνει ακόμη και σε εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για επιχειρήσεις με πολύ υψηλές καταναλώσεις.
Καταγγελίες για αδιαφάνεια στην τιμολόγηση
Να σημειωθεί ότι οι βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση πληρώνουν το κόστος των CO2 με βάση μια ρήτρα αναπροσαρμογής που συμπεριλαμβάνεται στα τιμολόγια.
Η μοναδιαία χρέωση των εκπομπών CO2 υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά από παραμέτρους όπως:
• Ο μέσος όρος τιμών κλεισίματος του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης EUA, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο χρηματιστήριο εκπομπών με μήνα ωρίμανσης το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους από τον μήνα κατανάλωσης. Στην προκειμένη περίπτωση, τον Δεκέμβριο του 2018.
• Μηναία απολογιστικά στοιχεία, τα οποία όμως είναι προσωρινά για τις συνολικές εκπομπές CO2 της ΔΕΗ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα κατά τον προηγούμενο της κατανάλωσης μήνα. Αυτά τα στοιχεία πέραν του ότι, όπως αναφέρεται, είναι προσωρινά και επί του παρόντος δεν έχει γίνει κάποιου είδους εκκαθάριση εκ μέρους της ΔΕΗ για προηγούμενους μήνες, κυρίως είναι μη προσβάσιμα για τις επιχειρήσεις.
• Μηναία απολογιστική εκκαθαρισμένη ενέργεια της ΔΕΗ στο Διασυνδεμένο Σύστημα.
Οι βιομηχανίες λοιπόν δεν μπορούν να διασταυρώσουν την ορθότητα των υπολογισμών της ΔΕΗ, αφού δεν γνωρίζουν τα απολογιστικά στοιχεία της κατανάλωσης της και ως εκ τούτου δεν μπορούν να κάνουν τους υπολογισμούς που οδηγούν σε χρεώσεις όπως αυτή του Ιανουαρίου.
Για το λόγο αυτό δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα απευθυνθούν στη ΔΕΗ με επιστολές ζητώντας στοιχεία για τις κινήσεις της, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε καταγγελία προς τη ΡΑΕ για αδιαφανείς διαδικασίες τιμολόγησης.
Πολύ δε περισσότερο που το οικονομικό αντικείμενο αυξάνεται όσο αυξάνονται οι τιμές των ρύπων.
Προσπάθεια συσχέτισης με την ΟΤΣ
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η αναστάτωση που επικρατεί τους κόλπους της βιομηχανίας και λόγω της καθυστέρησης εκ μέρους της ΔΕΗ να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συζήτηση για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν μετά τον Φεβρουάριο.
Μάλιστα την αναστάτωση αυτή τροφοδότησαν οι πληροφορίες πως η ΔΕΗ έχει αναθέσει στην PWC την εκπόνηση μελέτης για τα τιμολόγια της βιομηχανίας και το κατά πόσο αυτά είναι συμβατά με την ΟΤΣ.
Όμως όπως αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας το καθεστώς τιμολόγησης της βιομηχανίας βασίζεται στις ρητές προβλέψεις του κώδικα προμήθειας και επομένως η όποια προσπάθεια συσχέτισης ή σύγκρισης της Οριακής Τιμής του Συστήματος με τις τιμές των βιομηχανικών τιμολογίων είναι αυθαίρετη.
Όπως υποστηρίζουν, ο Κώδικας προβλέπει ότι η χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αντανακλά το κόστος που προκαλεί η μορφή της καμπύλης φορτίου και του όγκου κατανάλωσης κάθε κατηγορίας κατανάλωσης και όχι να καλύπτει ΟΤΣ, η οποία αντανακλά το κόστος της συνολικής καμπύλης φορτίου του συστήματος και όχι της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλωτή.
Σε όλη αυτή τη συζήτηση, εξάλλου, η βιομηχανία επικαλείται την πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ που προβλέπει έκπτωση 24%, δηλαδή τιμή 43,4 ευρώ ανά MWh πλέον των ρύπων που απέχει από την Οριακή Τιμή του Συστήματος.
www.worldenergynews.gr