Το φυσικό αέριο καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση ιδίως στις αναδυόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, καθώς και τη συνεχιζόμενη αλλαγή άνθρακα προς φυσικό αέριο, στην Ινδία και την Κίνα
Η ζήτηση ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω των αναδυόμενων οικονομιών και της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος θα αγγίξει εννέα δισεκατομμύρια μέχρι το 2040.
Η ζήτηση LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 4% ετησίως για να φτάσει πάνω από 600 εκατομμύρια τόνους το 2035 έναντι 290 εκατομμυρίων τόνων το 2017, δήλωσε ο CEO της Qatargas Khalid bin Khalifa Al Thani.
Ο κ. Khalid δήλωσε ότι: «το φυσικό αέριο παραμένει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο καύσιμο παγκοσμίως, επωφελούμενο από την ευελιξία του, την ανταγωνιστική οικονομία και το χαμηλό προφίλ εκπομπών. Έτσι, το φυσικό αέριο καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, υποστηριζόμενη από την εκβιομηχάνιση και τη ζήτηση ενέργειας, ιδίως στις αναδυόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, καθώς και τη συνεχιζόμενη αλλαγή άνθρακα προς φυσικό αέριο, ιδίως στην Ινδία και την Κίνα.
Ενόψει αυτού, απαιτούνται περισσότερα έργα LNG για την κάλυψη της υφιστάμενης και προβλεπόμενης ζήτησης για καθαρά καύσιμα. Επανέλαβε τη συμβολή του Κατάρ σε αυτήν την αύξηση της προμήθειας LNG με την προσθήκη άλλων 33 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (Mtpa) στην υπάρχουσα χωρητικότητά των 77 Mtpa η οποία θα ανεβάσει την συνολική παραγωγική ικανότητα της χώρας σε 110 Mtpa την επόμενη δεκαετία.
Πρόσθεσε ότι χάρη στο χαμηλό προφίλ εκπομπών άνθρακα, το φυσικό αέριο είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε χώρες όπως η Ινδία, όπου ο άνθρακας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο (60% του ενεργειακού μείγματος), το φυσικό αέριο αποτελεί καλό υποκατάστατο του πετρελαίου, εξασφαλίζοντας καθαρότερο αέρα και βελτιώνοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος ενθάρρυνε την ινδική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αυξημένη χρήση αυτού του καθαρού καυσίμου μέσω μιας πίεσης "από την κορυφή προς τα κάτω" για την ενίσχυση της υποδομής διανομής φυσικού αερίου καθώς και τη μεταρρύθμιση της ισχύουσας ρύθμισης και φορολογίας.
www.worldenergynews.