Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2019 του ΙΕΝΕ για τον “Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα”

tags :
Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης 2019 του ΙΕΝΕ για τον “Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα”
Η πρώτη Έκθεση συμπεριλαμβάνει έναν απολογισμό των ενεργειακών εξελίξεων των τελευταίων δέκα ετών στην Ελλάδα
Το Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) διοργανώνει την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, Ειδική Εκδήλωση στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιασθεί η Ετήσια Έκθεση 2019, για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 έως τις 15:00, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, παρουσία των μελών του Ινστιτούτου, εκπροσώπων της πολιτείας ανωτάτων διευθυντικών στελεχών ενεργειακών εταιρειών, καθώς και εκπροσώπων του Τύπου.
Η Έκθεση του ΙΕΝΕ για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα, την οποία το Ινστιτούτο ευελπιστεί να καθιερώσει σε ετήσια βάση, έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας για όσα προγραμματίστηκαν ή και υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και με εκτιμήσεις για το μέλλον. Ειδικά, η παρούσα πρώτη Έκθεση συμπεριλαμβάνει έναν απολογισμό των ενεργειακών εξελίξεων των τελευταίων δέκα ετών στην Ελλάδα για λόγους πληρότητας της πληροφόρησης.
 Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις του 2018 στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας τόσο σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών, όσο και στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές για το 2019.
Η εν λόγω Έκθεση του ΙΕΝΕ καλύπτει τους εξής ενεργειακούς κλάδους:
-Ηλεκτρισμός: Παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις, εμπορία, το νέο ενεργειακό μοντέλο αγοράς (target model)
-Φυσικό Αέριο: εισαγωγές, διανομή, βασικά έργα υποδομών, εμπορία
-Υδρογονάνθρακες: Παραχωρήσεις, έρευνες και  παραγωγή
-Πετρέλαιο: Εισαγωγές, διύλιση, εμπορία, εσωτερική αγορά
-Ενεργειακή Αποδοτικότητα: νέες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας
-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ): Εγκατεστημένη ισχύς, νέες επενδύσεις, τάσεις αγοράς, ρυθμιστικό πλαίσιο, διαγωνιστικές διαδικασίες
-Ενεργειακή Πολιτική: Σχέδιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού από την Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και άξονες για την διαμόρφωση εθνικής ενεργειακής πολιτικής  
-Κλιματική Αλλαγή: Πώς επηρεάζει την ενεργειακή αγορά, δικαιώματα ρύπων, σχέδιο απανθρακοποίησης
Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς προσπάθειας που έφερε σε πέρας το ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου, με απώτερο στόχο να παρουσιάσει τα συνολικά και περιεκτικά δεδομένα για τον δυναμικό ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, συμβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο, στο να δοθεί το έναυσμα για ένα διάλογο, που θα καλύψει όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, για τη λειτουργία της αγοράς και τις εκτιμώμενες επενδύσεις.
Καθώς το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας καθίσταται ολοένα πιο ολοκληρωμένο και προσαρμοσμένο στα Ευρωπαϊκά δεδομένα, η ανάγκη επέκτασης και της σύμπηξης στενότερων συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Ως εκ τούτου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδος σε επίπεδο ΝΑ Ευρώπης.
Το πρόγραμμα της Ειδικής Εκδήλωσης του ΙΕΝΕ περιλαμβάνει, εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του ΙΕΝΕ, κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, χαιρετισμούς από εκπροσώπους των χορηγών,  την παρουσίαση της Έκθεσης από τον κ. Κωστή Σταμπολή, Αντιπρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ και τον κ.  Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Διευθυντή Μελετών του Ινστιτούτου και παρέμβαση του  καθηγητή Παντελή Κάπρου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ε3Μ Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ.  Τέλος, αναμένεται ότι θα υπάρξει τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Βερροιόπουλου, Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Ειδική Εκδήλωση του ΙΕΝΕ θα ολοκληρωθεί με την υποβολή ερωτήσεων προς το πάνελ και συζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης