Στρατηγική απειλή αποτελεί η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ σύμφωνα με επιστολή του Igor Sechin στον ρώσο πρόεδρο
Ο Igor Sechin, επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Rosneft και ένας από τους στενότερους συμμάχους του Vladimir Putin, σε επιστολή του στον Ρώσο πρόεδρο επισημαίνει ότι η συμφωνία της Μόσχας με τον ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου αποτελεί στρατηγική απειλή και παιχνίδι στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών .
Η επιστολή δεν ανέφερε εάν θα πρέπει να επεκταθεί ή όχι η συμφωνία που ισχύει από το 2017 μεταξύ του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου που ηγείται η Ρωσία για τη μείωση της παραγωγής.
Αλλά σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας που επικαλείται το Reuters, η επιστολή είναι ένα σαφές μήνυμα σε άλλους Ρώσους αξιωματούχους που ασχολούνται με την ενεργειακή πολιτική ότι ο Sechin θέλει να τερματίσει τη συμφωνία.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Putin θα υποστηρίξει την άποψη του Sechin επειδή ο πρόεδρος της χώρας βλέπει το σύμφωνο με τον ΟΠΕΚ ως μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ που περιλαμβάνει διάλογο με την επικεφαλή του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία σχετικά με τη Συρία και άλλα γεωπολιτικά ζητήματα.
"Η επιστολή αποτελεί απειλή για την επέκταση της συμφωνίας. Αλλά ούτως ή άλλως, ο Putin είναι ο απόλυτος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων ", ανέφερε μία από τις πηγές.
Σύμφωνα με το Reuters η επιστολή στάλθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η λεγόμενη συμφωνία OPEC + βοήθησε τις τιμές του πετρελαίου να διπλασιαστούν σε πάνω από $ 60 ανά βαρέλι. Έχει παραταθεί αρκετές φορές και, σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία, οι συμμετέχοντες μειώνουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα συναντηθούν στις 17-18 Απριλίου στη Βιέννη για να αναθεωρήσουν το σύμφωνο.
Αν η Ρωσία εγκαταλείψει τη συμφωνία, θα οδηγήσει σε απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου ή θα αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης της περικοπής της παραγωγής για να συνεχίσει να υποστηρίζει τις παγκόσμιες τιμές του αργού.
Μια υποχώρηση των τιμών θα αντιμετώπιζε σοβαρό πλήγμα στις πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ, καθώς λειτουργούν τομείς όπου είναι ακριβότερο να εξαγάγουν πετρέλαιο, αλλά θα ωφελήσουν την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υπερέβησαν τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως πέρυσι, δεν συμμετέχουν στις περικοπές παραγωγής.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθει σε ρεκόρ άνω των 12 εκατομμυρίων bpd φέτος και να ανέβει στα 13 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας.
www.worldenergynews.gr