Οι γερμανικές πιέσεις, τα δύο «μέτωπα» και το παρασκήνιο πριν από την κρίσιμη συνάντηση
Η Γερμανία πιέζει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εμποδίσουν μια πρόταση της ΕΕ για τη ρύθμιση λειτουργίας του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 λίγο πριν την σημαντική συνάντηση την Παρασκευή 8/2, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αλλά μπορεί τελικά να μην πείσει τη Γαλλία, γεγονός που θα αποτελούσε απειλή για την κατασκευή του έργου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να επεκτείνει τους νόμους της για την εσωτερική αγορά ενέργειας και στους υπεράκτιους αγωγούς φυσικού αερίου προκειμένου να έχει λόγο για τη νέα σύνδεση από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Με την τρέχουσα μορφή του το έργο, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στην ρωσική κρατική επιχείρηση ενέργειας Gazprom, δεν θα συμμορφωνόταν με του ευρωπαϊκούς κανόνες.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να συμφωνήσουν στο σχέδιο, με μεγάλα κράτη μέλη όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία να μην επιθυμούν να αντιταχθούν στο Βερολίνο για το σχέδιο κανόνων.
Η Γαλλία, ωστόσο, ενδέχεται να έχει μετατοπίσει τη θέση της, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στις συνομιλίες που επικαλείται το Reuters, ανοίγοντας το δρόμο για τη Γερμανία να χάσει την μειοψηφία που εμποδίζει στην πρόταση της ΕΕ.
«Η ψήφος της Γαλλίας θα είναι αποφασιστική», ανέφερε άλλη πηγή της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ισπανία και η Ιταλία δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση. "Είναι πολύ απρόβλεπτο τι θα συμβεί αύριο" (σήμερα 8/2).
Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη θέση τους στο Reuters πριν από τη συνάντηση της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, με πηγή του Elysee, να λέιε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα 7/2 ότι η Γαλλία αναμένεται να υποστηρίξει μια αναθεωρημένη οδηγία για τη ρύθμιση του αγωγού Nord Stream 2, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για πιθανές αλλαγές σε ένα κείμενο σχετικά με το θέμα.
Η ΕΕ είναι χωρισμένη, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής Θάλασσας να βλέπουν τον αγωγό των 1.225 χιλιομέτρων (760 μίλια) να κρατά όμηρο την ΕΕ από τη Μόσχα, ενώ εκείνοι στη βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία, δίνουν προτεραιότητα στα οικονομικά οφέλη.
Οι αντίπαλοι του αγωγού, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ανησυχούν ότι θα υπονομεύσει την Ουκρανία, καθώς το Κίεβο θα στερηθεί τα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου κατά μήκος της παραδοσιακής διαδρομής για τις ρωσικές προμήθειες, οι οποίες καλύπτουν το ένα τρίτο των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας πρέπει να συνεχιστεί ως προϋπόθεση για το έργο, γεγονός που θα διπλασιάσει την ικανότητα του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream 1.
Ωστόσο, οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη συμφωνία των όρων αυτών των διελεύσεων έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.
Η Γερμανία δεν θα εξαρτηθεί από τη Ρωσία για φυσικό αέριο λόγω του αγωγού Nord Stream 2, δήλωσε την Πέμπτη 7/2/2019 η καγκελάριος Angela Merkel, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα παραμείνει χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου.
"Είμαστε εξαρτημένοι από τη Ρωσία λόγω αυτού του δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου; Λέω «όχι» εάν διαφοροποιηθούμε ταυτόχρονα », ανέφερε η Merkel σε συνέντευξη Τύπου στη Μπρατισλάβα, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες του ομίλου Visegrad - Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία.
Εάν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρύθμιση του φυσικού αερίου συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη από τα 28 κράτη μέλη, οι διαπραγματεύσεις για τα τελικά σχέδια κανόνων θα μπορούσαν να αρχίσουν ήδη την επόμενη εβδομάδα, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη υποστηρίξει το σχέδιο.
Το πόσο γρήγορα θα εγκριθεί η νομοθεσία είναι κρίσιμη για το κατά πόσον ο αγωγός προχωρά. Προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για νέα έργα υποδομής, αλλά η κατασκευή του Nord Stream 2 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην κατασκευή του αγωγού θα αποδυνάμωνε την θέση της Μόσχας στις συνομιλίες με την Ουκρανία για μια νέα συμφωνία διέλευσης φυσικού αερίου μετά το 2019 και θα δημιουργούσε αβεβαιότητα για τους εταίρους της Gazprom τις γερμανικές Uniper και Wintershall, την Αγγλο-ολλανδική Shell, την αυστριακή OMV και την γαλλική Engie.
www.worlenergynews.gr