Αναλύσεις

Bloomberg NEF: Η κατάρρευση του πετρελαϊκού τομέα της Κίνας βοηθά ακούσια τον ΟΠΕΚ

Bloomberg NEF: Η κατάρρευση του πετρελαϊκού τομέα της Κίνας βοηθά ακούσια τον ΟΠΕΚ
Επικαλούμενο αναλυτές των CLSA Ltd., Sanford C. Bernstein & Co. και Nomura Holdings Inc., το πρακτορείο επισημαίνει, ότι η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται να μειωθεί έως και κατά 7% το 2017.
Η προσπάθεια του ΟΠΕΚ να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, είναι πιθανό να υποστηριχθεί από το μεγαλύτερο πελάτη του, την Κίνα, αναφέρει το Bloomberg NEF.
Επικαλούμενο αναλυτές των CLSA Ltd., Sanford C. Bernstein & Co. και Nomura Holdings Inc., το πρακτορείο επισημαίνει, ότι η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται να μειωθεί έως και κατά 7% το 2017, ποσότητα περίπου του ίδιου μεγέθους με την μείωση της παραγωγής του Ιράκ, όπως ορίστηκε στην συμφωνία του ΟΠΕΚ.
Η παραγωγή της Κίνας υποχώρησε το 2016, καθώς οι κρατικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν γεωτρήσεις σε ώριμα πεδία, που έχουν γίνει πάρα πολύ δαπανηρά για να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά την πτώση των τιμών.
Η παραγωγή του αργού πετρελαίου μειώθηκε 6,9% κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2016 σε περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αυτή ήταν η πρώτη πτώση που καταγράφηκε από το 2009 και η μεγαλύτερη σε δεδομένα που χρονολογούνται από το 1990.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά, ότι η παραγωγή υποχώρησε κατά 335.000 βαρέλια ημερησίως τον 2016, καθώς οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της χώρας μείωσαν τις δαπάνες τους και ότι μειωθεί περαιτέρω κατά 240.000 βαρέλια ημερησίως το 2017.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας από την πλευρά της προβλέπει, ότι η παραγωγή θα παραμείνει σταθερή το 2017  σε περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν το 2016 με τον ταχύτερο ρυθμό σε 6 χρόνια και μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2016 η ασιατική χώρα έγινε ο Νο1 αγοραστής πετρελαίου παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,6% το 2016 φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 8,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το 2017 μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg η ασιατική χώρα αναμένεται να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου κατά 4,8%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης