Φυσικό Αέριο

Qatar Petroleum και Exxon προχωρούν στην κατασκευή μονάδας LNG στο Τέξας ύψους 10 δισ. δολ.

Qatar Petroleum και Exxon προχωρούν στην κατασκευή μονάδας LNG στο Τέξας ύψους 10 δισ. δολ.

Το έργο θα προσθέσει παραγωγική δυναμικότητα περίπου 16 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως μετά την έναρξή του το 2024.

Η Qatar Petroleum και η Exxon Mobil Corp θα προχωρήσουν στο έργο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση της μονάδας  εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Τέξας, ανακοίνωσε η Exxon την Τρίτη 5/2/2019.
Σύμφωνα με το Reuters η κατασκευή του έργου LNG Golden Pass, στο Pass Sabine στο Τέξας, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019.
Το έργο θα προσθέσει παραγωγική δυναμικότητα περίπου 16 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως μετά την έναρξή του το 2024.
"Το Golden Pass θα προσφέρει μια αυξημένη, αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές αερίου, θα τονώσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας", επεσήμανε ο επικεφαλής της Exxon, Darren Woods, σε σχετική ανακοίνωση.
Στελέχη από την Exxon και την Qatar Petroleum αναμένεται να προβούν σε κοινή ανακοίνωση με τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Rick Perry την Τρίτη το απόγευμα (ξημερώμτα ώρα Ελλάδα), ανακοίνωσε  η Υπηρεσία Ενέργειας.
Η παγκόσμια κατανάλωση LNG αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε 550 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) μέχρι το 2030,  εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που είναι πρόθυμοι να κυριαρχήσουν στην αγορά.
Η επέκταση είναι μέρος των σχεδίων της Qatar Petroleum να επενδύσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τις δραστηριότητές της στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο εξωτερικό.
Το Κατάρ, μια μικρή αλλά πλούσια χώρα, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην αγορά LNG με ετήσια παραγωγή 77 εκατομμυρίων τόνων και σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα κατά 43% μέχρι το 2023-2024.
Επί του παρόντος, η Exxon κατέχει το 30% της Golden Pass και η Qatar Petroleum το 70%. Οι δύο επιχειρήσεις έχουν ενισχύσει την παγκόσμια συμμαχία  του για τα έργα LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Μοζαμβίκη.
Το έργο Golden Pass είναι ένα από τα πολλά που θα μπορούσαν να εγκριθούν φέτος. Οι εταιρείες αναμένεται να λάβουν τελικές αποφάσεις για έργα που θα μπορούσαν να προσθέσουν περισσότερους από 60 εκατομμύρια τόνους ετησίως δυναμικότητας LNG φέτος.
Το Κατάρ εγκατέλειψε τον ΟΠΕΚ πέρυσι, επιτρέποντάς του να επεκταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς ανησυχίες σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία που θα μπορούσε να περιορίσει τις επενδύσεις των μελών του ΟΠΕΚ στη χώρα


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης